Ukoliko ste na dijeti, preskakanje doručka neće vam pomoći

208
Фото: Pixabay

Istraživanja pokazuju da su oni koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. Kada hranu s proteinima i vlaknima jedete ujutro, apetit se drži pod kontrolom tokom celog dana, kažu stručnjaci.


Ako preskačete doručak, veća je verovatnoća da ćete posegnuti za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana biti veoma kalorični i neumereni.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcijum, gvožđe i B vitamin, kao i proteini i vlakna.

Doručkom se, pojašnjavaju nutricionisti, izbegava prejedanje tokom dana, s više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojaznost. Jer, kada ne doručkujete, organizam čuva energiju i hranljive materije, odnosno pravi rezerve umesto da sagoreva kalorije i usporava metabolizam. To znači da, ukoliko ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Malo pšeničnih klica učiniće puno za vaše zdravlje. Samo dve kašike daju oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10 posto folne kiseline. Vitamin E je često vrlo malo zastupljen u ishrani ljudi, tako da je ovo dobar način da se doda u ishranu, posebno kod osoba koje ne jedu puno koštunjavih namirnica ili semenki.

Lako je uključiti pšenične klice u gotovo svaki obrok, pa i doručak, pospite ih preko žitarica, pomešajte s jogurtom ili dodajte u frape.

Ugljeni hidrati su osnova svakog doručka, ali je važan i tip koji se izabere. Dobar izbor je uvek hleb od celih zrna pšenice i drugih integralnih žitarica. Ovakve namirnice sadrže više vlakana i hranjivih sastojaka nego one koje su napravljene od belog rafiniranog brašna.


Pogledaj: Kako da prepoznate koje je meso pokvareno?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here