Најлепши ситни посни колачи

Направите укусне колаче и у време поста

15782
Фото: Pixabay

Најлепши десерти за свачији укус, брзо и једноставно се праве, а укус одушевљава.


1. Посни кокос троуглови

Састојци:

300 г шећера, 1 дл воде, 300 г кокоса, 200 г ораха, 250 г маргарина, 100 г посне црне чоколаде.

Прелив: 100 г посне беле чоколаде, 70 г маргарина.

Припрема:

Прокувајте воду и шећер, додајте 200 г маргарина и, када се истопи, склоните с рингле и додајте кокос и млевене орахе. Смесу поделите на два дела и у једну половину умешајте 100 г растопљене црне чоколаде. Преко растањене тамне коре ставите светлу кору, а од посне беле чоколаде и маслаца направите глазуру и њоме прелијте сваки троугао.

2. Посне кестен ролнице

Састојци:

1 кг кестен-пиреа, пет кашика вотке за кандиране коре, 5 поморанџи, 200 г кристал шећера, 400 мл воде, 200 г шећера у праху.

За глазуру: 200 г шећера у праху, сок од поморанџе, колачарска боја.

Припрема:

Ољуштите поморанџе, скините бели, унутрашњи слој са сваке корице, па наранџасти део коре нарежите на резанца. Ставите воду и шећер на ватру, па кад проври, додајте резанце и кувајте док скоро сва вода не испари. Извадите резанце, уваљајте их у шећер у праху и оставите да одстоје три-четири минута, па их извадите. Кестен помешајте с вотком, масу поделите на четири дела и од сваког направите ужу, дугуљасту кору. На средину стављајте кандиране коре поморанџе, па увијте као танке ролате. Сеците на ваљчиће дужине малог прста и оставите да се стегну. За глазуру умутите шећер у праху са соком од поморанџе, ако треба, додајте и мало колачарске боје, прелијте ролат и оставите га на хладном да се глазура стегне или једноставно ролат поспите кристал шећером.

3. Посни касато

Састојци:

250 г маргарина, 250 г шећера у праху, 150 г кокосовог брашна, 100 г сецканих бадема, 250 г разнобојних желе бомбона, 250 г сувог грожђа потпољеног у разређени рум, посна чоколада за прелив.

Припрема:

Умутити пенасто маргарин са шећером у праху, па полако додати бадеме, желе бомбоне и суво грожђе уз лагано мешање да се маса сједини и буде сасвим компактна. Руком или ножем обликовати касато према жељи у ваљак, купу или квадар, посути га кокосовим брашном и декорисати цветићима од желеа. Ставити у фрижидер да се охлади и стегне. Све време га држати у фрижидеру јер је најукуснији хладан. Сећи танке шните и према жељи преливати истопљеном чоколадом.

4. Панфорте

Састојци:

150 г шећера, 80 г брашна, 150 г меда, 200 г сувих смокава, 100 г печених лешника, 125 г бланшираних бадема, 100 г посне црне чоколаде, рендана кора поморанџе, прах шећер за посипање, по прстохват ђумбира, мускатног орашчића и цимета, посни маргарин.

Припрема:

Плех обложите масним папиром и премажите маргарином. У посуду сипајте брашно, додајте зачине, целе лешнике и бадеме, уситњену чоколаду, рендану кору поморанџе, сецкане смокве и добро измешајте. На умереној температури отопите мед и шећер, кувајте пет минута, без мешања. Карамел прелијте преко припремљене смесе, брзо промешајте, сипајте у плех, поравнајте науљеном кашиком и пеците у рерни на 150 степени око 30 минута. Колач охладите, поспите шећером у праху, умотајте у пластичну фолију и охладите у фрижидеру.

5. Посни чоколадни колач на води

Састојци:

2 чаше брашна, 3 кашике џема (по избору), прашак за пециво, 1,5 чаша шећера, 2 чаше воде, кашичица цимета.

За глазуру може црна чоколада, а можете и да скувате 2 кашике какаоа, ваниин шећер и мало воде.

Припрема:

Умутити шећер и воду, па додавати све састојке и добро их мешати. У мањи плех ставити папир за печење и излити смесу, па пећи на 200 степени 20-ак минута. Колач прелити чоколадном глазуром.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here