Završena sednica Kriznog štaba, odluke u 15 sati, mere na snazi još ovaj vikend?

772
Foto: Tanjug (printscreen)

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa završena je posle nepunih sat vremena, a odluke će biti saopštene na redovnoj konferenciji za novinare u 15 sati.
To je novinarima u Palati Srbija rečeno iz kabineta premijerke Ane Brnabić.


Mere na snazi još ovaj vikend?
Institucije kulture, pozorišta, muzeji i bioskopi od ponedeljka će raditi do 21 sat, dok će postojeće mere koje se odnose na tržne centre i ugostiteljske objekte ostati na snazi još ovaj vikend, odlučeno je na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba, objavile su Novosti u internet izdanju.

Prema informacijama Novosti, Krizni štab će se ponovo sastati u ponedeljak kako bi se razmatrala odluka o produženju radnog vremena za maloprodajne objekte, restorane i kafiće do 20 časova.

Izvori lista prenose da su lekari bili izričiti da se ne ublažavaju mere ovog vikenda i da se sačeka analiza epidemioloških brojki kako bi se u ponedeljak eventualno relaksirale mere.

Predstavnici vlasti su bili za to da se mere „olabave“ već u subotu i nedelju, ali će se preseći prvog radnog dana sledeće sedmice.

Konkretno, predlog predstavnika vlasti je da se omogući rad restorana, kafića i maloprodajnih objekata do 20 časova i postoje veliki izgledi da će tako i biti.

Dosadašnje restriktivne mere, koje su prvobitno važile do 15. decembra, ističu danas, a članovi kriznog štaba su na današnjoj sednici razmatrali epidemiološka situacija, da li su dosadašnje mere dale rezultate, kao i eventualno uvođenje novih ili ublažavanje postojećih mera.

 

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Prema najavama medija, Krizni štab bi mogao da donese odluku o ublažavanju određenih mera, pre svega, onih koje se odnose na produženje radnog vremena tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona radnim danima i za vikend.

Epidemiolog i član Kriznog štaba izjavio je ranije da je “nerealno“ da se popuste mere što se tiče radnog vremena prodavnica i butika.

„To su dobre želje, dobre namere, sve mislim najbolje o tome, ali mislim da je nerealno u ovom momentu. U ovoj situaciji je izuzetno važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama, da se spusti kriva dovoljno da bi realno mogli da pričamo o popuštanju mera“, rekao je Kon.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je u četvrtak, u ime najvećeg broja kompanija u Srbiji, apel članovima Kriznog štaba da preispitaju odluku o skraćenju radnog vremena i zatvaranja prodajnih objekata u naredna dva vikenda, pred novogodišnje praznike.

Čadež je naveo da srpska privreda neće izdržati taj “udar“ i dodao da najveći broj domaćih kompanija upravo u decembru ima najveći promet u godini.

POGLEDAJ: Lončar: Srbija spremna da proizvodi vakcinu sa Rusijom

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here