85. Međunarodni poljoprivredni sajam u znaku novih tehnologija i širenja saradnje

970
Foto: Vedran Stapić, Aleksandra Kekić

„Dobra vam godina“, poželeo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, otvarajući 85. Poljoprivredni sajam, rekavši da je došlo vreme da se uredi stanje u agraru.

Jubilarni 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ove godine je u znaku srpsko-francuskog prijateljstva, jer je ova zemlja partner ovogodišnje manifestacije. Dve države su prepoznale svoje potencijale u agraru, sa ciljem da unaprede saradnju. Kako je rekao ambasador Francuske Frederik Mondolini, Srbija je njihov glavni partner na Zapadnom Balkanu i centar stabilnosti.
Sa njim se složio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je, otvarajući sajam, rekao da je došlo vreme da se uredi stanje u poljoprivredi. Pomenuo je pokretanje IPARD-a i 500 aplikanata, kao  i prodaju IM-a, označivši ih kao izuzetne rezultate. „Moramo da sačuvamo poljoprivredu, zbog dece, koja će nas naslediti. Dobrva vam godina bila“, poručio je ministar.
Nedimović poručio da moramo da sačuvamo poljoprivredu

Potreban dalji razvoj poljoprivrede

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević poručio je da je Poljoprivredni sajam idealno mesto za predstavljanje inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Dodao je da je to praznik poljoprivrede, koji omogućava unapređenje i dalji razvoj saradnje učesnika, a posebno šansa za veću trgovinsku razmenu sa Francuskom.

„Naš zadatak je da pomognemo malim i srednim preduzećima da budu konkurentna i bolje opremljena, kao i da ponude proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Moramo da se borimo sa sušom, a primena informacionih tehnologija i digitalizacija su naša budućnost, kada je reč o daljem razvoju poljoprivrede“, istakao je Radojević.

Memorandum o saradnji sa UAE

Kada je reč o klimatskim promenama, na Sajmu je potpisan i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane, između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predstavnici ove zemlje istakli su da visoke temperature prete da ugroze snabdevanje stanovništva hranom, a posebno u siromašnim delovima sveta. Istakli su da je važno raditi na održivom razvoju.

Sajam kao podrška privredi Srbije

Govoreći o samom značaju Poljoprivrednog sajma, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, rekao je da je on mnogo više od priredbe, jer je u znaku saradnje, znanja, razmene iskustava, predstavljanja dostignuća, ali i sklapanja poslova: „Sajam je podrška privredi Srbije. Ove godine je za 10% veći, a imamo i više učesnika iz inostranstva. Svake godine idemo korak napred“.

Cvetković: Sajam je mnogo više od priredbe

Novine, uz čuvanje tradicije

Ovogodišnju manifestaciju pozdravio je i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, rekavši da je Poljoprivredni sajam epicentar u polju agrara. Posebno je istakao značaj prikazanih inovacija, kao i mogućnost za sklapanje novih poslovnih partnerstava. Poručio je da moramo da učimo i da se ne plašimo novih tehnologija, ali uz čuvanje tradicije. „Imamo najbolju zemlju i vredne poljoprivrednike – to treba iskoristiti“, poručio je Vučević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here