Švedski aerodrom savetuje devojkama da stave kašiku u donji veš

946

Aerodrom i aktivisti za ljudska prava u Geteborgu savetovali su sve devojke koje su potencijalne žrtve otmica u svrhu braka ili ženskog obrezivanja, da stave kašiku u gaće.


Naime, osoblje koje radi na ovom aerodromu obučeno je kako da reaguje u ovim situacijama. Kašika će aktivirati detektore metala zbog čega će devojke biti odvedene u stranu ili u kabinu kako bi bile pretražene. Tada će moći službenicima da kažu o čemu je reč.

Švedska nacionalna linija za pomoć primila je 139 poziva putem kojih su prijavljeni brakovi s decom ili prisilni brakovi. Aktivisti ohrabruju i druge gradove da slede primer Geteborga i usvoje inicijativu „kašika“ kako bi zaštitili devojke.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Ideju je pokrenulo britansko dobrotvorno udruženje Karma Nirvana koje je saopštilo kako je ova taktika već spasila veliki broj devojaka u Velikoj Britaniji. Zatražili su veće kazne za prisilne brakove nakon što je policija otkrila da je bilo 3.500 slučajeva u poslednje tri godine.

Prema podacima nevladinih organizacija, a na osnovu studije koja je rađena 2015. godine, 38.000 devojčica i žena u Švedskoj je podvrgnuto obrezivanju polnog organa. Među njima su većinom žene iz Somalije, Eritreje, Etiopije, Egipta i Gambije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here