Аткинсова дијета – Правила и основне смернице

4419

Аткинсова дијета се заснива на минималном уносу угљених хидрата, што се често препоручује за мршављење.


Идеја се заснива на томе да можете јести колико хоћете протеине и масти, али морате избегавати храну која садржи угљене хидрате. У протеклих 12 година, више од 20 студија је показало да су дијете сиромашне угљеним хидратима ефикасне за скидање килограма (без бројања калорија), и да могу побољшати Ваше здравствено стање.

Аткинсова дијета правила и основне смернице

Аткинсова дијета је првобитно промовисана од стране Др. Роберта Ц. Аткинса који је написао бестселер књигу о исхрани 1972. године. Од тада, овај начин мршављења је популаран широм света, и многе друге књиге су написане о томе и преведене су на наш језик. Ова метода је првобитно сматрана нездравом и демонизирана је од стране здравства, углавном због високог садржаја засићених масти. Међутим, нове студије су показале да су засићене масти безопасне. Од тада, др. Аткинсова метода је темељно проучена и доказано је да се губи више килограма него смањивањем уноса масти, такође долази до побољшања нивоа доброг холестерола у организму, регулише се ниво триглицерида, и осталих вредности у анализи крвне слике.

Главни разлог успеха аткинсове дијете је што када уносите мање угљених хидрата, а уносите више протеина, апетит опада, тако да брже завршавате оброк, па самим тим уносите и мање калорија.

Храна на којој се треба заснивати Ваша аткинсова дијета – дозвољене намирнице

Месо: пилетина, говедина, свињетина, јагњетина, сланина… Масна риба и морски плодови: сардина, лосос, пастрмка…

Јаја: најздравија су она обогаћена омегом 3 Пуномасни млечни производи: сир, кајмак, путер, јогурт. Поврће са ниским садржајем угљених хидрата: броколи, кељ, спанаћ, шпаргле…

Орашчићи: бадеми, аустралијски ораси, семе сунцокрета, ораси, итд

Здраве масти: екстра девичанско маслиново уље, авокадо уље, кокосово уље, итд

Следеће намирнице бисте требали избегавати ако држите аткинсову дијету:

Шећер: безалкохолна пића, сокови, колачи, бомбоне, сладолед, итд,

Житарице: раж, јечам, пиринач и пшеница,

Биљна уља: сојино уље, кукурузно уље, ланено уље, уље репице, Дијеталну храну и храну са ниским садржајем масноће (ова храна обично има висок садржај шећера, Поврће са високим садржајем угљених хидрата: шаргарепа, репа, Воће са високим садржајем угљених хидрата: банане, јабуке, грожђе, крушке, поморанџе,

Сродна слика

Скроб: кромпир, слатки кромир, Махунарке: сочиво, пасуљ. Пића која смете пити док траје аткинсова дијета Вода: као и увек вода би требала бити Ваш први избор пића,

Кафа: упркос свакаквим упозорењима која сте чули, кафа је јак антиоксидант, и поприлично је здрава,

Зелени чај: веома здрав напитак, који препоручујемо људима који желе смршати, а и онима која то није потребно,

Алкохолна пића: препоручујемо сува вина, без високог садржаја шећера, а избегавајте пића са угљеним хидратима, попут пива и слично.
Постоји много укусне хране коју можете јести док траје аткинсова дијета. То укључује храну као што је милерам, сир, сланина, тамна чоколада – то су све дозвољене намирнице. Ова храна се иначе сматра нечим што ће Вас угојити, због високог садржаја масти и јер садржи много калорија.

Postignite_svoju_idealnu_tezinu

Међутим када сте на овој , маст постаје Ваш главни извор енергије, тако да је ова храна сасвим прихватљива. Др Аткинс је дијету поделио на четири фазе. Објаснићемо вам одмах шта то значи:

Аткинсова дијета прва фаза

У првој фази циљ је промена Вашег метаболизма. То значи да желимо убрзати метаболизам и на тај начин ће се масноћа брже сагоревати, али до тога морамо постепено доћи. Угљене хидрате требате ограничити на 20г дневно. То делује тешко на почетку, али постоје рецепти и начини на које то можете лакше постићи. Прва фаза траје 14 дана, и ако њу издржите и изведете је како треба, на добром сте путу ка губитку килограма, уз храну која морате признати звучи поприлично укусно у односу на разне друге дијете које сте могли досад наћи. У овој фази бисте могли јести највише поврће и зеленише.

Друга фаза аткинсонове дијете

У овој фази долази до потрошње масноћа из организма која се нежељено наталожила. Током ње приметићете већ губитак килограма. Сада полако можете вратити угљене хидрате у употребу али и даље у ограниченим количинама (15-40г дневно), можете јести месо и поврће. На пример, за доручак поједите омлет од два јаја, уз то узмите сланину или шунку. Ручак може бити месо са роштиља, вечера барена или грилована риба, како нам и аткинсова дијета предлаже.. Како изгледа трећа фаза Постепено повећавате унос здравих угљених хидрата, али и даље се трудите да граница не премашује 60г дневно.

Трећа фаза аткинс дијете

наступа када сте скоро задовољни килажом коју сте постигли. Враћањем одређених намирница у употребу успорићете губљење килограма. Аткинсова дијета – завршна четврта фаза Овде бисте требали уносити онолико угљених хидрата колико то ваш организам може поднети. Наравно ниједно тело није исто, али рецимо да је оних 60г дневно, које уносите у трећој фази сасвим довољно за одржавање здраве телесне масе. Наравно ове фазе су мало компликоване и не може их се свако приџавати.

Неко реши да не прати фазе, већ смањи унос угљених хидрата и придржава се рецепата које ћемо навести и тако успе да регулише телесну масу. Свакако аткинсова дијета помаже да се решите масноће из тела, коју год технику да примените. Како изгледа јеловник по данима код аткинсонове дијете.

Навешћемо Вам пример јеловника по данима који је одговарајући за прву фазу али га можете применити и за остале, тако што ћете постепено додати храну са мало вишим садржајем угљених хидрата.

Понедељак

Доручак: јаја и поврће, пржени у кокосовом уљу, Ручак: салата од пилетине са маслиновим уљем, шачица ораха, Вечера: месо са роштиља са поврћем за салату.

Уторак

Доручак: сланина и јаја, Ручак: остатак салате од пилетине од јуче, Вечера: чизбургер (али без земичке) са путером и поврћем.

Среда

Доручак: омлет са поврћем, пржен са путером, Ручак: салата од сардине са маслиновим уљем, Вечера: млевена говедина пржена са поврћем.

Четвртак

Доручак: јаја и поврће пржени у кокосовом уљу, Ручак:остатак говедине са поврћем, Вечера: лосос припремљен са маслацем и поврћем.

Петак

Доручак: пржени сланина и јаја, Ручак: салата од пилетине са маслиновим уљем, шака орашчића, Вечера: ћуфте и салата од поврћа.

Субота

Доручак: омлет са разним поврћем пржено у маслацу, Ручак: остатак ћуфти, Вечера: крменадле и поврће.

Недеља

Доручак: сланина и јаја, Ручак: остатак крменадли, Вечера: грилована пилећа крилца, салса и поврће.

Морате комбиновати разно поврће током дијете.
Већина људи губи апетит током аткинсове дијете, тако да им је довољно три оброка на дан. Међутим, ако огладните између оброка, ево шта можете појести као ужину: Остатке од претходних оброка, Барено јаје, Парче сира, Парче меса, Орашчиће по избору (једна шака је довољна), Грчки јогурт, Шлаг са јагодана (или другим воћем).

Упркос ономе што сте чули, аткинсова дијета за мршављење је заправо врло флексибилна. Само током 2 недеље индукције требате смањити унос угљених хидрата. Након индукције је готово, можете полако вратити здраве изворе угљених хидрата, као што је већина поврћа, воћа, бобица, кромпир, махунарке, и здравије житарице. Међутим, велике су шансе да ћете морати остати на умереном нивоу уноса угљених хидрата током целог живота, чак и ако постигнете жељене циљеве мршављења.

Јер, ако почнете уносити исту количину угљених хидрата, као и пре почетка придржавања др. Аткинсоног рецепта, вратићете нежељене килограме. Ово важи за било који губитак тежине помоћу дијета.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here