Bačka golubica zlatne Spartakove generacije

Intervju: Monja Jošić

2009

Odrastanje u Baču u neposrednoj blizini lokalnog stadiona predodredilo je da umesto barbika odabere fudbalsku loptu. Član najboljeg prvoligaškog kluba za devojčice, čije su kadetkinje pobedom na završnom turniru razvojne lige Srbije opravdale ulogu favorita i ponele titulu šampionki.


O tome kako izgleda biti deo zlatne generacije ŽFK „Saprtak“ Subotica, ali i svojim igračkim počecima, fudbalskim uzorima, najdražem pogotku i budućnosti koju planira da nastavi u gradu na severu Bačke koji će je potom, kako se nada, odvesti i do metropole Antonia Gaudia, govorila je Monja Jošić.

Monja, godinama trenirate fudbal. Nakon Vašeg matičnog kluba prešli ste da igrate u Prvu ligu Srbije. Kakve Vas uspomene vežu za FK „Tvrđava“ Bač u kojem ste ponikli i nauči prve poteze fudbalskom loptom?

– Vežu me veoma lepe uspomene. Prve medalje sam osvojila igrajući za FK „Tvrđava“. To je tim koji mi je pomogao da se afirmišem , svake godine napredujem i dospem tu gde sam sada, u najboljem ženskom timu Srbije. Kao jedinu devojčicu i dalje me prihvataju i rado se vraćam kad god mogu da treniram i igram sa njima.

[wonderplugin_slider id=75]

Trenutno ste na pripremama za sledeću sezonu. Kako izgleda jedan Vaš dan?

– Ujutru čim ustanemo, spremamo se i idemo na doručak. Nakon doručka imamo slobodno vreme, koje provodimo na različite načine, nekada idemo na bazen ili u tertetanu, a neretko se i igramo. Ručak je oko 15 časova, nakon toga sledi odmor i pripreme za trening. U 18 časova se spremamo i biciklama idemo na stadion. Trening nam počinje u 18.30 i završava se u 20.30. Nakon tuširanja i večere, opet imamo slobodno vreme, koje uglavnom provedemo u šetnji gradom. U 23 časa moramo biti u stanu, spremni za spavanje.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Ko je i zbog čega Vaš uzor u svetu fudbala?

– Ženski omiljeni igrač mi je Alegra Poljak, koja trenutno igra za „Granadila Tenerife“ u Španiji. Igra istu poziciju kao ja, brza je, najbolja u svom timu i dok ona igra tako sebe zamišljam jednog dana. Omiljeni muški igrač mi je Mesi i oduvek je bilo tako. Jedan je od najboljih igrača i strelaca na svetu. Igra u mom omiljenom klubu „Barseloni“, za koju bih ja volela da zaigram jednog dana.

Pripadate zlatnoj generaciji ŽFK „Spartak“ iz Subotice, te ste se i na završnom turniru Razvojne lige Srbije za devojčice, na meču protiv ŽFK „Savac“ iz Šapca upisali u listu strelaca. Koji Vam je pogodak najdraži u dosadašnjoj igračkoj karijeri?

– Ubedljivo najdraži pogodak mi je bio kada sam u meču protiv FK „Vojvodina“ postigla go glavom.

S obzirom na činjenicu da još uvek pohađate osnovnu školu, kakvi su Vam planovi za budućnost. Hoće li fudbal i u godinama koje dolaze zauzimati počasno mesto u Vašem životu?

– Da, i dalje planiram da se bavim fudbalom. Pošto sledeće godine završavam osnovnu školu, nastavak školovanja planiram u Subotici. Očekivanja kluba od mene su velika i trudiću se da svojim radom i zalaganjem opravdam njihovo poverenje.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here