Bačko Novo Selo (GALERIJA)

Selo se spominje još u XVI veku

3780
foto: Nenad Glišić

Bačko Novo Selo je naselje u opštini Bač u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. godine u ovom selu bilo je 1228 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1365 stanovnika).

Selo se spominje u XVI veku u aktima iz vremena turske vladavine, kada su prvi stanovnici bili Srbi, a od 1733. godine naseljavaju ga i Švabe iz oblasti Norb. Do prvog svetskog rata, Bačko novo selo je bilo nemačko selo i zvalo se Neudorf an der Donau.

stara škola

Posle 1945. godine Švabe se za vreme II svetskog rada odseljavaju iz ovih krajeva, a 1946. kolonizacijom iz Bosne i Hercegovine Bačko Novo Selo naseljavaju doseljenici iz Bosne, uglavnom stanovništvo muslimanske nacionalnosti. Sada je Bačko Novo Selo pretežno naseljeno srpskih življem (68%), ima 75 muslimanskih domaćinstava (oko 15%) i vrlo malo Hrvata, Roma, Slovaka, Mađara.

U Medžlisu (odboru) islamske zajednice Bač, kažu da je za sedište Medžlisa upravo izabrano Bačko Novo Selo, jer najveći broj muslimana živi upravo ovde.

U čast 200. godišnjice doseljavanja Nemaca u ove krajeve i podizanja prvog nemačkog naselja u Bačkoj 1934.godine podignut je spomenik „Sveto trojstvo“. On je 2006. obnovljen donacijom podunavskih Švaba.

Katolička crkva posvećena Svetoj Ani je na žalost, potpuno uništena, ostale su samo zidine i deo tornja. Švabe koje su nekad živele u Bačkom Novom Selu, a sada žive u Nemačkoj, 2008. godine su dale donaciju za renoviranje i popravku crkve i uz pomoć Opštine Bač i lokalne samouprave, ovaj istorijski spomenik sačuvaće se od daljeg propadanja.

Srpska pravoslavna crkva ovde nikada nije postojala, ali se nadaju da će u skorije vreme započeti izgradnju i ovog hrama.

U školi, koja nažalost ima višak prostora, s obzirom da ima mali broj učenika, postoji i vrtić-predškolsko odeljenje, mogućnost smeštaja turista s kompletnom infrastrukturom u letnjem periodu, potpuno nova fiskulturna dvorana sa tribinama nazvana po njihovom meštaninu Refiku Memiševiću-Baći, koji je bio jugoslovenski rvač, višestruki državni prvak i reprezentativac u rvanju grčko-rimskim stilom.

Bačko Novo selo rado posećuju brojni domaći i strani turisti, ljubitelji vode, pecanja, ribljih specijaliteta i biciklizma.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here