„Bajs iz najs“ prikazuje znamenitosti

Preduzimljivi maturanti srednje poljoprivredne škole u Baču osnovali preduzeće

556
Maturanti osnivači turističkog preduzeća, Foto: "Bajs iz najs"

Bač je dobio turističko preduzeće koje posetioce ove opštine u obilazak znamenitosti i prirodnih lepota vodi – biciklom. Naziv preduzeća je „Bajs iz najs“, a pokrenuli su ga maturanti Srednje poljoprivredne škole.


Oni su ovog leta upisali Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a preduzeće će nastaviti da vode kao studenti.

– Preduzeće je izraslo iz učeničke kompanije, koju smo formirali radi učešća u regionalnom takmičenju „Dostignuća mladih“ u Novom Sadu. Cilj nadmetanja bio je da se napravi kompanija koja bi mogla da radi u realnosti. Ideju za firmu „Bajs iz najs“ dala je naša razredna, profesorka srpskog jezika i književnosti Zorica Subotić – navodi Adam Balić, jedan od preduzetnika.

Aleksandra Mujagić, zadužena za marketing, kaže da je testiranje preduzeća u praksi prevazišlo očekivanja, jer je probna turistička tura u aprilu ove godine bila više nego uspešna.

– Pozvali smo u goste mnoge škole, a odazvali su se đaci tehničkih škola iz Apatina i Mladenovca i gimnazije iz Stare Pazove.

Obezbedili smo im bicikle, a zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima, naši prvi turisti, njih 25, platili su samo troškove puta. Bila je to ekskurzija kroz druženje – ističe Aleksandra.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Dvotočkašima kroz bačku ravnicu

Gosti su bili dočekani u Poljoprivrednoj školi, gde im je serviran doručak koji su pripremili učenici sa smerova pekar i proizvođač prehrambenih proizvoda, a povrće je stiglo sa školske ekonomije. Njima su potom podeljene mape i kompasi, s kojima su istraživali kulturno-istorijsko nasleđe Bača – srednjovekovnu tvrđavu iz 14. veka, najstariju u Vojvodini, franjevački samostan iz 12. veka, pravoslavni manastir Bođani iz 15. i tursko kupatilo iz 16. veka. Na jezeru Provala u Vajskoj ručali su u hotelu „Bački dvor“ i učestvovali u Igrama bez granica.

– Želimo da promovišemo našu opštinu kroz edukativni, ekološki, gastro i agro turizam. Nudimo zdravu hranu, lokalne specijalitete i tradicionalna jela, a goste iz većih gradova vodićemo i u voćnjak, plastenike i staklenike školske ekonomije, da ih upoznamo s poljoprivrednom proizvodnjom – napominje Adam.

Aleksandra najavljuje programe za različite generacije, koji ne bi bili samo jednodnevni.

– Stariji bi mogli da prenoće u hotelu, a mladi u šatorima. Za srednjoškolce ćemo organizovati i tematske žurke. U planu je i bioskop na otvorenom, na Provali, uz baklje, kao i puštanje lampiona želja iznad jezera – kaže Aleksandra.

Vodiči na osam jezika

Svi poslenici firme „Bajs iz najs“ ujedno su i turistički vodiči, spremni da sa gostima komuniciraju na osam jezika – srpskom, slovačkom, hrvatskom, engleskom, nemačkom, mađarskom, rumunskom i romskom. Kako objašnjavaju, žive u višenacionalnoj sredini i svako od njih govori više jezika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here