Bez tradicije nema dobre rakije

1038

BAČ: Porodično gazdinstvo Šverer iz Bača poznato je po proizvodnji voća, ali pre svega po pecari za rakiju koja je na istom mestu pola veka.

Na deset i po jutara Antun Šverer ima kajsije, breskve i kruške. Kao i drugi proizvođači nije uspeo da sačuva kajsiju i breskvu od martovskih mrazeva, ali je kruška solidno rodila, pa će ona izvući sezonu.

„Ovo je jedna od najlošijih godina. Kajsije je bilo vrlo malo, breskve na 1.270 stabala svega tri tone, a na 700 stabala bresaka bilo je dve tone, a trebalo je biti preko dva i po vagona. Kruška je solidno rodila, bolje nego prošle godine, imao sam oko dva vagona“, kaže Antun.

On veli da se više isplati prodati sveže voće kada ima dobru cenu. Ipak 50-godišnja tradicija pecare koju je na salašu na obodu Bača sagradio njegov otac nalaže da se proizvede i čista prirodna rakija. Tehnologija proizvodnje dobre rakije nije uopšte jednostavna, ističe Antun i dodaje da mnogi ljudi upropaste voće, jer ne znaju da ga pripreme za rakiju:

„Kazan ni jedan ne sme da ima mešač. Nemate šta da mešate ako se napravi dobar kom, lep kom, pravo voće, mešač nije potreban. Vi možete hiljadu kazana da ispečete bez mešača i ni jedan ne zalepi. Što više vode, bolji kom. Fermentacija je najbitnija po meni. Pogotovo kad rakija krene, nemate šta da mešate. Zna se, metil se odvaja nas 60, alkohol kreće sa 70, vatra podiže kominu, alkohol se odvaja i to je najbitnije“.

Da bi rakija postala brend, pre svega mora postojati tradicija pečenja u originalnoj staroj pecari, ali ono što je najvažnije je praćenje koma od početka do stavljanja u kazane, a onda na kraju dobije se proizvod koji vredi samo probati.

Salaš Švererovih je i muzej starina i mestu gde se može videti kofer od bizonove kože koji je doneo rođak iz Amerike, ali i drugi predmeti koji podsećaju na vreme i način života na ovim prostorima. Kada je rodna godina, onda novca ima i za poneki antikvitet. Ovogodišnja proizvodnja rakije će samo pokriti troškove i obezbediti uslove za skroman život, uz nadu da će sledeća godina biti povoljnija za proizvođače kajsije i breskve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here