Bođani: Selo u Vojvodini sa najvećim postotkom mešovitih brakova

Čak i u ratnim vremenima bila je prisutna tolerancija

880
Foto: Dnevnik.rs

Bođani su selo u u opštini Bač u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 1113 stanovnika.


Kod sela se nalazi manastir Bođani iz 15. veka. U Bođanima se nalazi Rimokatolička crkva u Bođanima.

Manastir je osnovan 1478. godine u tadašnjoj Ugarskoj. Osnivač manastira bio je izvesni trgovac Bogdan iz Dalmacije.

Nastanak manastira vezan je za legendu koja kaže da je trgovac Bogdan obolivši iznenada od očiju, stao na mestu izvora kod današnjeg hrama, umio se i pomolio Bogorodici, zavetovavši se da će podići hram posvećen Bogorodici ako mu se isceli vid. Kada mu se zdravlje povratilo on je izvršio svoj zavet, te je preko kneza Dimitrija Jakšića zatražio pismeno odobrenje od kralja Matije Korvina koji je odobrio gradnju hrama. Sazidao je manastirske ćelije i kupio zemlju. Po svom ktitoru Bogdanu manastir je dobio ime Bođani.

Bođani su, kao i druga sela, uglavnom vezani za poljoprivredu. Mnogo stanovnika je uposleno na poljoprivrednom dobru „Labudnjača“ u Vajskoj i u zemljoradničkoj zadruzi Vajska-Bođani. Najveći broj stanovnika bavi se individualnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Bođani su selo s najvećim postotkom mešovitih brakova. Čak i u ratnim vremenima devedesetih godina u ovom mestu tolerancija je bila prisutna.

U naselju Bođani živi 893 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,1 godina. U naselju ima 418 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,66. U poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here