Četiri bisera u Baču starija od pet vekova

Turistička organizacija je organizator sedam manifestacija u opštini Bač i u još sedam su suorganizatori

259
Izvor: Turistička organizacija opštine Bač/Facebook

BAČ: Direktor Turističke organizacije opštine Bač, Darko Vojnović kaže da njihovo preduzeće ne bi moglo da iznese ništa od projekata održavanja kulturno-istorijskih spomenika, kojih je zaista puno na njihovoj teritoriji, bez pomoći lokalne samouprave, pokrajinskih i republičkih organa.


– Ne bismo mogli da se staramo o kulturno-istorijskim vrednostima na teritoriji opštine, a upravo Turistička organizacija predstavlja čuvara istinskih vrednosti, bogatstva različitosti u samoj opštini Bač. Bez pomoći drugih organa vlasti, ne bismo mogli sami da iznesemo tu priču – kaže Vojnović. – Bač ima srednjovekovnu tvrđavu iz 14. veka, manastir Bođane iz 15. veka, ostatke turskog kupatila hamama iz 16. veka, franjevački samostan iz 12. veka, što su četiri bisera opštine Bač. Ako tome pridodamo 43 kilometra obale Dunava, koji prolazi kroz opštinu Bač, prirodne lepote, mnogobrojne šume, pašnjake i sve ono što Bač poseduje, prirodno jezero Provalu, možemo da kažemo da se radi o ozbiljnoj turističkoj destinaciji, kojoj treba pomoći da bi doživela pravi preporod, koji joj je potreban.

Vojnović smatra da Bač treba kategorisati u prvu vrstu turističkog mesta.

– Turistička organizacija je organizator sedam manifestacija u opštini Bač i u još sedam smo suorganizatori- navodi Vojnović.

Prva manifestacija u godini je „Bogojavljanje“, koje se obeležava 19. januara, plivanje za časni bogojavljanski krst. Zatim se održava „Kulenijada i kobasicijada“, te „Dani jagode i meda“, „Ciklobač“, „Bački kotlić“, „Dani evropske baštine“ i „Novogodišnje zagrevanje“, sve u organizaciji Turističke organizacije opštine Bač.

Manifestacije u kojima je Turistička suorganizator i koje podržava u svakom smislu, te vrednovanje i življenje kulture su „Seoske igre“ u Bođanima, „Bosonogi na pesku“, „Zlatni ključ“ u Selenči, „Motoskup“, „Oldtajmer skup“, „Vikend ekstremnih sportova“.

Manifestacije organizuju mesne zajednice ili udruženja, a prema rečima direktora Turističke organizacije Bač, oni ih svojski podržavaju kroz promociju i marketing i koliko je u njihovoj mogućnosti.

– Naša najveća manifestacija jesu Dani evropske baštine, koji se održavaju u drugoj polovini septembra, gde obuhvatimo sve ono najbolje što Bač ima. Od udruženja žena, preko svih kulturno-istorijskih znamenitosti, izrađivača suvenira, a imamo sve više i više udruženja na teritoriji opštine, primetan je porast udruženja, kao i ljudi koji su direktno ili indirektno vezani za turizam- kaže Vojnović, kome je drugi mandat kao direktora Turističke organizacije.

Pravo pitanje je kako iskoristiti tu vrednu baštinu u svrhu turizma i podizanja održivosti cele zajednice, jer, Bač spada među opštine sa najmanjim budžetima u Vojvodini. Ono na čemu treba poraditi, smatra direktor Turističke organizacije, i gde se tapka u mestu, jeste menjanje kolektivne svesti, turističkih poslenika ali i samih građana opštine.

– Ako polazimo od činjenice da naša deca nižih školskih razreda ukoliko ih odvedete do Bačke tvrđave ili franjevačkog samostana, oni ne znaju pravu, narodnu vrednost toga. U njihovim godinama ni ne ne mogu da znaju svesno kao odrasli, ali ne znaju vrednost mesta u kom žive. Ne znaju šta se tu nekad jako, jako davno dešavalo i da je Bač bio istorijski, regionalni, vojni centar- kaže Vojnović.

– Kao što je Novi Sad i Petrovaradinska tvrđava danas centar i što znači u samom svetu, tako je i Bač nekad značio, a i Bačka je dobila ime po Baču. Zbog toga smo ponosni i taj ponos treba da pretočimo u ponudu za posetioce.

On ističe da u Baču živi više od 10 nacionalnosti, lepo i složno, zastupaju se zajedno kulturne vrednosti svake nacije i zaista imaju toliko toga da pokažu i prikažu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here