Vojni defile i besplatni pasulj danas na proslavi Dana Vojske u Novom Sadu

584
Foto: 021

Defile pripadnika Vojske održaće se danas, 23. aprila u Novom Sadu u sklopu obeležavanja Dana Vojske Srbije.


Svečanost će početi u 11 časova na Trgu slobode. Građani će imati priliku da vide defile jedinica, egzercir Vojne akademije i taktičko-tehnički zbor na kojem će biti izloženo naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Kopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije.

Potom će oko 12:30 časova biti upriličen defile brodova Rečne flotile Dunavom koji će građani moći da gledaju sa keja kod Varadinskog mosta.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Na kraju, u dvorištu Doma Vojske, na Beogradskom keju 9a, svim građanima koji budu želeli biće podeljen besplatan vojnički pasulj.

Zbog prolaska ljudi i tehnike na 15 minuta biće obustavljen saobraćaj na Beogradskom keju.

Dan Vojske se obeležava u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut 23. aprila 1815. godine u Takovu, a ovo je prvi put da se u Novom Sadu svečanim programom obeležava ovaj datum.

U Novom Sadu prethodnih decenija nije bilo vojnih defilea, već su pripadnici JNA, odnosno VJ i VS uglavnom svečanosti održavali u kasarnama. Prva vojna parada je organizovana 22. oktobra 2016. godine povodom 72 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma 23. oktobra 1944. godine.

Dodajmo i da još nema zvaničnih potvrda da će se u Novom Sadu ove godine održati još jedna vojna parada, i to u novembru, a povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i odluke da se Vojvodina prisajedini Srbiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here