Didina kuća u Baču: povratak u 19. vek

1553

U Baču, bogatom kulturno-istorijskim znamenitostima, nalazi se i seosko domaćinstvo „Didina kuća“. Sagrađena u 19. veku, gostima nudi boravak u tradicionalnom ambijentu šokačke kuće i priliku da nauče stare zanate.

Frižider bez struje, sa prostorom za led i slavinom za vodu, može se videti još samo u muzejima. Tu su i stara zidana peć, koja se loži u kuhinji a greje dnevnu sobu, razboji i pegle u kojijma se ložila vatra.

I dvorište „Didne kuće“ izgleda kao da je iz 19. veka. Kraj čardaka, ispod đerma, u pravom seoskom ambijentu, turisti se  pod vedrim nebom mogu podsetiti bakine kuhinje i starih vojvođanskih tradicionalnih jela.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Ono što je razlikuje od ostalih etno kuća je da ovde možete obaviti tradicionalnu bačku svinjokolju, a zatim i sušiti meso, u staroj pekari ispeći hleb, napraviti zimnicu od vašeg ili voća i povrća koji vam domaćini obezbede, za šta je turisti na raspolaganju poseban kompleks. Ovde možete naučiti stari zanat i to u originalnoj kovačnici iz prošlog veka.

Pored đačkih ekskurzija, ovde borave i studenti arhitekture, a kuća je i domaćin dve tradicionalne manifestacije – Žensko tradicinalno češljanje i Mirisi bakine kuhinje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here