Dobrovoljni davalac retke grupe krvi poslednji put donirao

897

Dobrovoljni davalac krvi iz Australije koji je, zahvaljujući retkom tipu krvi spasio, kako se veruje, živote preko dva miliona nerođene dece kojoj je bio potreban anti-D imunoglobulin, dao je u Sidneju poslednji put krv.


Taj 81-ogodišnjak je uporno davao krv kroz 63 godine, objavio je Crveni krst te zemlje.

Okružen majkama i njihovim bebama, Džejms Harison je medicinskoj sestri pružio „zlatnu ruku“ kako bi mu poslednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visoke nivoe antitela, vrednih u proizvodnji anti-D injekcija.

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog deteta, čime se sprečava razvoj Rh antitela.

Majke i deca ponekad nemaju kompatibilna obeležja krvi, kao što je slučaj kad su deca Rh-pozitivna, a majka Rh-negativna.

Nakon rođenja Rh-pozitivnog deteta, Rh-negativna majka dobija injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se sprečilo stvaranje antitela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne dece u budućim trudnoćama.

Harisonove donacije pomogle su australijskim majkama, njih više od dva miliona, da na svet sigurno donesu svoje bebe, objavio je Crveni krst.

Harison je inspiraciju za dobrovoljno darivanje dobio kada je imao 15 godina, kada je trebao 13 litara krvi tokom velike operacije. To ga je navelo da počne da donira krv čim je napunio 18 godina, 1954. godine, puno ranije nego što su naučnici otkrili retku kombinaciju Rh-negativne krvi i anti-D antitela u njegovoj krvi.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here