Domaćinstva bez dece imaju najveći rizik od siromaštva

1134
RTV (Foto: Živan Negovanović)

Domaćinstva bez dece u Srbiji u proseku imaju najveći rizik od siromaštva u Evropi, a 37,1 odsto njih ima primanja ispod 60 odsto medijalnog prihoda nakon namirenih računa, saopštio je Eurostat, prenosi Nova ekonomija.


Evropska unija (EU) računa da su materijalno ugrožene osobe one koje su lišene četiri od devet kategorija: redovnog plaćanja zakupnine ili komunalija, dovoljnog ogreva, obroka sa mesom ili ribom svakog drugog dana, jednonedeljnog odmora van kuće, automobila, veš mašine, televizora ili telefona.

Slično stanje beleži se i u Severnoj Makedoniji (36,2 odsto), Letoniji (35,5) i Bugarskoj (35,2).

Najugroženija kategorija stanovništva obuhvaćenog istraživanjem živi u domaćinstvima sa jednim članom.

Kada se analiziraju domaćinstva koja žive sa decom, od Srbije su po riziku od siromaštva lošije rangirane samo Turska i Severna Makedonija, gde je nešto više od 44,5 odsto celokupne populacije u opasnosti da sklizne u siromaštvo.

[wonderplugin_slider id=67] i

 

Države sa najmanjim rizikom u obe posmatrane kategorije su Češka, Island i Slovačka, gde stopa rizika od siromaštva ne prelazi 14 odsto.

Eurostat je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva saopštio i da oko sedam odsto domaćinstava u EU tokom 2018. godine nije uspelo da u proteklih 12 meseci namiri stanarinu ili komunalne račune na vreme.

Najgora situacija bila je u Grčkoj i Bugarskoj, gde je oko trećine svih domaćinstava kasnilo sa plaćanjima, a najbolja situacija je u Holandiji, gde samo jedan i po odsto stanovnika ne plaća redovno račune.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here