Fiskalni savet: Ima prostora za povećanje penzija od sedam odsto

1002

Računica Fiskalnog saveta Srbije pokazuje da je u 2019. godini moguće povećanje penzija za oko sedam odsto, odnosno više od 35 milijardi dinara u odnosu na 2018. godinu, piše „Politika“.


Iako je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, Sebastijan Sosa, nedavno izjavio da u budžetu za 2019. neće biti dovoljno para za još jedno povećanje penzija, budžetski prostor to ipak dozvoljava, konstatuje beogradski dnevnik, na osnovu izveštaja Fiskalnog saveta.

Naime, u najnovijem izveštaju Fiskalnog saveta Srbije o fiskalnim i ekonomskim kretanjima u 2018. i strateškim preporukama za budžet u 2019. godini, navodi se da je povećanje mase penzija za 6,5 do sedam odsto u skladu sa ostvarenim i očekivanim rastom BDP-a u narednoj godini (u nominalnom iznosu).

[wonderplugin_slider id=26]

 

Otuda povećanje ukupne mase penzija u ovom procentu neće dodatno opteretiti javne finansije i može se smatrati ekonomski održivim, jer će na ovaj način ukupno učešće rashoda za penzije u BDP-u u 2019. ostati nepromenjeno u odnosu na ovu godinu.

Povećanje mase penzija za sedam procenata ostavlja dovoljno budžetskog prostora da se ukine privremeno smanjenje penzija i omogući redovno usklađivanje u 2019. godini, zaključuje „Politika“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here