Formirana Fondacija za upravljanje Kulturnim predelom Bača

635
Foto: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD/BAČ: Pod okriljem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na izmaku minule godine osnovana je Fondacija za upravljanje Kulturnim predelom Bača.


U pitanju je prva fondacija formirana pri nekoj instituciji koja brine o nepokretnom kulturnom nasleđu, a u temljima ovog koraka je očekivanje Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu – Uneska, da u Nominacionom dosijeu za stavljanje Kulturnog predela Bača sa okruženjem na listu svetske baštine, koji je uveliko u pripremi, bude jasno definisano i telo čiji će zadatak biti koordinacija svim zainteresovanim akterima i njihovim aktivnostima, onim koje bi trebalo da omoguće da se univerzalna vrednost posmatranog prostora ne samo prepozna nego i zaštiti za buduća pokolenja.

Postignut je i širok konsenzus o tome ko će biti članovi Upravnog odbora Fondacije, pa su tako u njemu Dušica Juribašić iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, Vladimir Džamić predstavlja Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture arhitekta-konzervator Rastko Vlajković, lokalnu zajednicu reprezentuje Marina Balaban, direktorka Turističke organizacije Bača, dok će na čelu UO biti dr Jadranka Delić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Operativno, Fondaciju će voditi dr Slavica Vujović, arhitekta-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, inače autorka projekta „Vekovi Bača“, prva dobitnica Medalje za zaštitu kulturnog nasleđa, koju dodeljuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, a od skora i laureatkinja priznanja „Kulturni obrazac“ republičkog Ministarstva kulture.

Među prioritetnim ciljevima Fondacije je koordiniranje procesima upravljanja i očuvanja kulturnih i prirodnih dobara na prostoru kulturnog predela Bača sa okruženjem i rezervata biosfere Bačko Podunavlje, kao i planiranje i organizovanje aktivnosti usmerenih ne samo ka zaštiti, nego i unapređenju postojećih vrednosti, pojašnjava dr Slavica Vujović.

S druge strane, dodaje, tu je i veoma široka paleta aktivnosti, koje u današnje vreme moraju da prate očuvanje nasleđa, poput afirmacije samih kulturnih i prirodnih vrednosti tog prostora, zatim promovisanje svih aktivnosti koji doprinose unapređenju ovih vrednosti, zaljučno sa podizanjem svesti lokalne zajednice o njihovom značaju.

Jer, u krajnjem, suština procesa i jeste u tome da se zahvaljujući tim novim, odnosno unapređenim vrednostima, poboljša kvalitet života lokalne zajednice, veli naša sagovornica.

Po njenim rečima, Pokrajinski zavod je kroz projekat „Vekovi Bača” već iskoračio ka modelu sveobuhvatanog pristupa nasleđu, a ovakva fondacija će dati mogućnost rada na unapređenju tog modela. Istovremeno, Fondacija će poslužiti kao svojevrstan pilot-projekat i za druge kulturne predele, s obzirom na to da će takve teritorije kao kulturni predeli, kako se najavljuje, biti prepoznate u novom zakonu o nepokretnom kulturnom nasleđu. Vredno je pažnje da je Kulturni predeo Bača sa okruženjem prvi takav definisan u Srbiji, pri čemu je njegova zaštita obezbeđena i Prostornim planom područja posebne namene, utemeljenom na Evropskoj konvenciji o predelu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Fondacija će delovati na temeljima godišnjeg programa, u kojem se precizira šta je to što želimo da postignemo na početku 2020. Osnova za to su vrednosti Kulturnog predela na koje su u svojim istraživanjima ukazali pedolozi, geomorfolozi, istoričari, arheolozi… i kako mislimo te vrednosti da očuvamo i unapredimo, pojašnjava dr Vujović i dodaje da ovaj način upravljanja Kulturnim predelom posredstvom fondacije, osnovane pri jednoj instituciji zaštite, ali sa uključenjem i drugih sektora, od zaštite prirodnog nasleđa do turizma, pruža potpuno novi model organizovane, sveobuhvatne brige o tom prostoru. Model koji će omogućiti da se sa većom izvesnošću može očekivati da se ciljevi definisanja samog Kulturnog predela Bač sa okruženjem, koji su veoma ambiciozno postavljeni, zaista i realizuju, poručuje dr Vujović.

Nije zgoreg podsetiti na to da je Opština Bač osnovala 2006. Fond „Vekovi Bača”, koji je pratio istoimeni projekat. Zahvaljujući tom fondu realizovan je niz aktivnosti kojima su promovisani razvojni karakter ovog projekta i njegov integrativni pristup zaštiti kulturnog nasleđa. U tom cilju je, recimo, nastala serija stripova „Čarobne avanture iz prošlosti“ kroz koji su se najmlađe generacije mogle upoznati sa značajem očuvanja nasleđa, sve do toga da je u Baču 2008. održana i centralna manifestacija Dana evropske baštine za celu Srbiju. Fond je na kraju prerastao u Muzejsku jedinicu u sastavu Biblioteke „Vuk Karadžić” u Baču i ona je sada preuzela značajan korpus aktivnosti koji je prethodno utemeljio fond, uključujući održavanja radionica sa najmlađim „čuvarima nasleđa”.

Realno je očekivati da ćemo sa Muzejskom jedinicom i sa Zvodom, koji je u međuvremenu stekao mnogo iskustva, ali i verifikaciju postignutih rezultata kroz različita priznanja, poput Gran prija Evrope nostre, rad Fondacije usmeriti ka onome što nam je najvažnije, a to je upis Kulturnog predela Bača sa okruženjem na listu svetske kulturne baštine, dodaje dr Slavica Vujović.

Po njenim rečima, jednako važno, a možda i važnije, da će omogućiti da taj kulturni predeo zaživi i postane održiv. Najteže je, naime, očuvati zainteresovanost lokalne zajednice. U tom svetlu je, stoga, važno stavljanje Kulturnog predela Bač sa okruženjem pod okrilje Uneska, s obzirom na to da će ga dolazak na listu svetske kulturne baštine učiniti vidljivijim i time privući više turista, što će umnogome doprineti održivosti celog poduhvata, jer će se i na lokalu tada pre potruditi da učine korak više nego da posustanu, kaže naša sagovornica.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here