Gazirana voda čuva srce, kosti i stomak

758

Višestruko je korisno piti gaziranu vodu, jer pomaže kod loše probave i sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.


Povoljno deluje i na srce, što je pokazalo čuveno Framingamsko istraživanje faktora rizika za bolesti srca iz 1948. godine. Kod više desetina hiljada ljudi, čak i potomaka prvih učesnika, ispitivao se i efekat gaziranih pića na gustinu kostiju i otkriveno je da je smanjena prosečna gustina kostiju samo kod žena koje su pile tri puta nedeljno gazirane slatke napitke poput sokova.

Zapravo je fosforna kiselina, koja je prisutna u komercijalnim bezalkoholnim gaziranim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju, a ne karbonizovana voda, što je i potvrđeno istraživanjem naučnika s Univerziteta u Bostonu.

[wonderplugin_slider id=22]

 

S druge strane, u jednom španskom istraživanju dokazano je da su žene koje su u postmenopauzi dva meseca pile gaziranu mineralnu vodu smanjile rizik od razvoja koronarnih bolesti.

Još jedno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da su bolesnici koji su patili od lošeg varenja i zatvora posle dve nedelje korišćenja gazirane vode imali bolje varenje, žučna kesa im se bolje praznila i imali su redovniju stolicu.

Gazirana voda sadrži malu količinu ugljen-dioksida, nema kalorija, nema šećera, a blagotvorna je za zdravlje. Plus što osvežava i hidrira.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here