Gledamo u prošlost 2,5 miliona godina unazad

1370

Nikola Janičić iz Nove Gajdobre je svojim objektivom snimio zanimljive fotografije svemira, a u svom komentaru na socijalnim mrežama je objasnio i šta se vidi na njima.


Piše: Nikola Janičić

TIHA NOĆ BEZ MESECA (u gluvo doba, jednoj dami)

Vidi se deo naše galaksije Mlečnog puta u kojoj su i naša planeta i Sunce i sve zvezde koje vidimo golim okom i teleskopima. Međutim ono što se na slici vidi kao najsjajnije, crvenkasta mrlja sa zamućenjem okolo je Andromedina maglina koja je izvan naše galaksije i predstavlja zasebnu galaksiju veoma sličnu našoj. Ujedno to je i nama najbliža galaksija. Udaljena je 2,5 miliona svetlosnih godina što znači da je aparat jutros snimio galaksiju kako je izgledala pre preko dva miliona godina.

Foto: Nikola Janičić

O galaksiji Andromedina maglina

Spiralna galaksija Andromeda u Mesijeovom katalogu zavedena je kao M31. Može se posmatrati u jesenjim i zimskim mesecima sa mesta udaljenih od svetlosnog zagađenja. Jedan je od najudaljenijih objekata vidljivih golim okom, premda posmatrana na ovaj način izgleda kao mrlja dok se već pomoću boljih dvogleda može uočiti njen centralni oval. Osim toga, usled isticanja centralnog ovala znatno manje sjajna zamrljana okolina koja se takođe može videti je zapravo spiralni disk ove galaksije.

Andromedina maglina – Foto: Vikipedija

Da biste na nebu uočili Andromedinu galaksiju, prvo potražite sazvežđa Kasiopeja i Pegaz između kojih se nalazi sazvežđe Andromeda (nazvano po mitološkoj princezi) a unutar njega i istoimena galaksija, negde na oko polovine puta između zvezda Alfa Andromede i Alfa Kasiopeje.

Nekada se smatralo da je Andromedina galaksija maglina unutar Mlečnog puta, a danas se zna da je to posebna galaksija koja nam je najbliža od svih velikih galaksija. Pretpostavlja se da su ove dve galaksije imale sličnu evoluciju i da će se sudariti za oko četiri milijarde godina pri čemu će nastati nova galaksija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here