Heroji opštine Bač 1999.

Darko Bjelobrk i Rade Bundalo iz Bača umrli su kao heroji. Slava im

5496
Foto: Printscreen/Opština Bač

U razmaku od samo 4 dana, 1999. godine, opština Bač je ostala bez dva mlada momka, bez dva heroja.


Darko (Josip) Bjelobrk iz Bača, rođen 1979. godine poginuo je 11. aprila 1999. godine na Košarama kod Đakovice.

Rade (Sava) Bundalo iz Bača, rođen 1978. godine poginuo je 8. Aprila 1999. godine u Gornjem Obrinju.

Obojica su, kao vojnici, branili Republiku Srbiju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju od Nato agresora.

Darko Bjelobrk je rođen 10. septembra 1979. godine u Baču (Bačka), kao dete razvedenih roditelja. Sredinom 90-ih njegova majka odlazi u Italiju kako bi obezbedila bolji život.

Darko se dogovrio sa majkom da kada završi srednju školu i vrati se iz vojske, zajedno odu u Italiju. Juna 1998. godine odlazi na odsluženje vojnog roka u Valjevo, te u Niš, u 30. bataljon za specijalna dejstva.

Međutim, sudbina ga odvodi 28. septembra kao ispomoć graničarima na karaulu Košare. Bio je jedan od 11 vojnika koji su oktobra 1998. određeni da ostanu na karauli do kraja vojnog roka i postanu graničari. Majka ga je, kada je otišao na svoje jedino odsustvo, molila da se ne vraća. Darko se pak vratio.

U napadu 9. aprila 1999. godine bio je jedan od 12 vojnika koji su, na čelu sa vodnikom Vasojevićem, odbili napad 300 terorista.

Poginuo je na Vaskrs 11. aprila 1999. godine, sa nepunih 20 godina. Naime, grupa terorista obučena u srpske uniforme otvorila je vatru kod Musine kuće na njega, Vasojevića, Božića, Bogosavljevića i Listera.

Darka su prvog izrešetali jer nije shvatio da na njega pucaju protivnici, već je mislio da je greška. Rekao je: Ne pucajte, koji vam je…

Umrli su kao heroji. Slava im!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here