Istraživanje: Većina žena ne bi prijavile nasilje

429

Žene u najvećem broju slučajeva ne bi prijavile nasilje koje trpe niti napustile partnera koji je nasilan, navedeno je u istraživanje i Analizi o korelaciji rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja, koje je juče u Beogradu predstavila nevladina organizacija „Atina“.


Kako navodi list „Danas“, prema nalazu istraživanja, koje je sprovedeno u Beogradu, Vranju, Novom Pazaru, Kikindi i Jagodini, navodi se da 76 odsto ispitanih devojaka smatra da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka, odnosno da žena jedino vredi ako je ispunila tu funkciju.

„Osim što je prisutan jak normativ prema kojem je glavna uloga žene da bude majka, 95 odsto njih zalaže se za ‘žrtvujući model roditeljstva’ odnosno smatra da majka treba da se žrtvuje za svoju decu“, navedeno je u istraživanju predstavljenom juče na Međunarodni dan solidarnosti u Udruženju novinara Srbije.

Dodaje se da jednak procenat devojaka smatra da žena ne treba da trpi sve da bi sačuvala brak, što je u suprotnosti sa prethodnom tvrdnjom.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Nalazi istraživanja pokazuju da je porodica i dalje primarno okruženje u kojem se uči o „rodnim ulogama“ i u kojem se one praktikuju, ali i da postoji potencijal da se „razumevanje“ tih uloga promeni, te da se patrijarhalni porodični obrasci prevaziđu.

Kada je reč o ključnim problemima sa kojima se devojke suočavaju u lokalnim zajednicama, najveći broj ispitanica ukazalo je na poteškoće koje proističu iz društvenih normi i koje ishodište nalaze u stereotipnom viđenju rodnih uloga.

Više od tri četvrtine ispitanica tvrdi da su imale iskustvo takozvanog rodnog ukalupljavanja, odnosno da su neki njihovi stavovi, aktivnosti ili ponašanje bili osporeni samo zato što su devojke, piše u saopštenju.

Većina ispitanica ne zna da li bi u svetu bilo manje problema da ima više žena u politici, navodi se u istraživanju i dodaje da devojke smatraju da ravnopravnost žena i muškaraca treba da bude jedan od najviših ciljeva u društvu u Srbiji.

Za rodnu ravnopravnost i unapređenje položaja žena od ključnog značaja obrazovanje, te kreiranje i izvodjenje rodno osetljivog školskog programa, navedeno je u istraživanju.

Podaci su prikupljeni kroz upitnike koje su popunjavale devojke završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija (uzrasta 18 i 19 godina), a istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Sa devojkama i za devojke – Podrška lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here