Jabuke iz Selenče stižu i do Rusije

511
Фото: Canva

BAČ, SELENČA: Kompanija „Ripe fruit farm“ iz Selenče kod Bača svrstava se među najsavremenije proizvođače i isporučioce visokokvalitetnih sorti jabuka i trešanja iz Srbije za strano tržište. Godišnje izvezu do 2.000 tona jabuka i oko 200 tona trešanja, prenosi RTV.


U ovom preduzeću ističu da na bazi ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije imaju dobre pozicije na njihovom tržištu i da se po kvalitetu srpska jabuka dobro kotira na tom tržištu.

Jabuke sa plantaže u Selenči pretežno se izvoze u Rusiju, dok su trešnje najtraženije u Holandiji, kažu proizvođači i objašnjavaju da roba mora imati izuzetan kvalitet za plasman u inostranstvo. Ističu da su zadovoljni otkupnim cenama, dobrim rodom trešanja, a naročito jabuka koje su ove sezone rodile 70 tona po hektaru.

Mladen Jagodić, direktor kompanije „Ripe fruit farm “ iz Selenče kaže: „Što se tiče trešanja, devedeset posto izvozimo, a deset odsto roda ostane za domaće tržište. Sortiment jabuka je raznovrsan, jer imamo zlatni delišes, greni smit, galu, fudži fubraks, red jonaprinse i jonagold. Što se tiče trešanja dominiraju isključivo strane sorte poput kardia, regina, van, sumit, vanda, burlat..“.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Kapacitet hladnjače za skladištenje svežeg voća je 3.000 tona, a radnici kažu da su jabuke slasne, kao i redovna plata.

Aleksandra Bota, radnica u hladnjači napominje: „Ovaj posao mi znači mnogo jer mnogu da prehranim i izdržavam svoju porodicu. Poštujemo sve preventivne mere, držimo fiziku distancu. Nije mi naporno, važno je da radimo. Zadovoljna sam poslom, vidite da su vremena teška”.

Mladen Jagodić, direktor kompanije “ Ripe fruit farm “ Selenča kaže: „U hladnjači se obavlja kalibracija jabuka po obojenosti, krupnoći i kvalitetu. Takođe posedujemo i tunel za duboko zamrzavanje malina i u poslednje vreme jabuka“.

Plantaža voća iz Selenče opremljena je najsavremenijim sistemima i tehnologijom, prostire se na 70 hektara, od čega su jabuke na pedeset i na dvadeset hektara trešnje. U kompaniji kažu da je u planu proširenje sortimenta, ali i plasmana robe na druga tržišta.


Pogledaj: Pokrajinska vlada nakon požara pomaže 16 porodica iz Bača

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here