Jedna priča o krovu na Donžon kuli na Bačkoj tvrđavi

844
Foto: Wikimedia Commons

Oni malo stariji sećaju se da ranije nije bilo krova na Donžonu, dok mlađe generacije mogu da vide slike i fotografije Donžona u prostorijama bačkih kafića, kafana, ali i svojih domova.


Naime originalan Donžon koji je izgrađen u 14. veku bio je otvorenog tipa i umesto krova imao je balkon koji je funkcionisao kao vidikovac i prostor za odbranu tvrđave.

Tokom Rakocijevog ustanka (1703-1711) Bačka tvrđava je minirana i prestaje da ima svoju defanzivnu funkciju, i polako počinje da pada u zaborav.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

O prvim istraživačima i arheolozima koji počinju da rade i istražuju na tvrđavi pisaćemo u jednoj posebnoj objavi.

Što se tiče samog krova on je u današnjem obliku prvi put izgrađen 1962. godine, po ugledu na krovove koji se nalaze na Donžonovima u Mađarskoj i Italiji, radi lakšeg održavanja jer se smatralo da je kula blizu urušavanja.

Devedesetih godina prošlog veka došlo je do požara u Donžonu koji je skoro ceo izgoreo i najveći deo krova je takođe nestao u vatri. Konzervatorskim radovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kula je obnovljena kao i krov koji su ponos našeg lepog grada.

Za 2020. godinu predviđeni su manji radovi na popravci i sanaciji samog krova kako bi svim posetiocima pružili još lepši ugođaj.


Pogledaj: Bačka tvrđava konačno snimljena iz vazduha (VIDEO)


 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here