Kako su ove godine izgledali Dani evropske baštine u Baču?

Dani evropske baštine 2020

211

BAČ: Opština Bač je i ove godine, uprkos epidemiološkoj situaciji, a u skladu sa svim preporučenim merama Republike Srbije, obeležila Dane evropske baštine, i tako ostala jedna od retkih opština koje pored velikih gradova poput Beograda i Novog Sada slave evropske vrednosti.


Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje – i to kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Od samog početka obrazovanje predstavlja srž Dana evropske baštine i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope.

Foto: Opština Bač

U skladu sa tim Opština Bač je zajedno sa svojim saradnicima većinu aktivnosti vezanih za manifestaciju preselila na online platforme. Tako su svi zainteresovani u petak imali priliku da na društvenim mrežama pogledaju prezentaciju učeničke kompanije “COOKIE” srednje Poljoprivredne škole iz Bača na temu “Recepti naših baka”, mališani iz PU “Kolibri” Bač su se predstavili kroz temu “Tradicionalne igre i obrazovanje”, dok su članovi KUD-a “Mladost” iz Bača prezentaciju teme “Putevi tradicije kroz obrazovanje” započeli u petak na svojoj fejsbuk stranici, a prenos uživo su imali i juče, a imaće i danas.

Foto: Opština Bač

Literarni konkursi, promocije knjiga, likovna kolonija, ali i široki opus rada Kamernog hora “Zvoni” iz Selenče takođe su predstavljeni široj zajednici. Osnovne škole sa teritorije cele opštine Bač su ovogodišnju manifestaciju obeležile nizom edukativnih aktivnosti posvećenih deci.

 

Jučerašnju izložbu pod nazivom „KAKO OČUVATI I ISKORISTITI KULTURNO NASLEĐE – VEKOVI BAČA“, autora Dr Slavice Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture”, ali i centralni dan manifestacije otvorila je zamenica predsednika opštine Bač gospođa Marina Balaban koja je neposredno pre toga zajedno sa svojim saradnicima učestvovala na konferenciji “KAKO ISTORIJSKU BAŠTINU OPŠTINE BAČ STAVITI U FUNKCIJU SAVREMENOG TURIZMA”.

Tradicionalna manifestacija “ŽENSKO TRADICIJSKO ČEŠLjANjE I IZRADA OGLAVLjA” , udruženja Tragovi Šokaca organizovana je danas i takođe je deo ovogodišnjih Dana evropske baštine.

Foto: Opština Bač

Današnji dan je, kao i uvek, rezervisan za Memorijalne turnire u fudbalu i odbojci, “Zvonko i Zdravko” i “Zlatko i Mile”, koji će se ove godine zbog epidemiološke situacije odigrati bez prisustva publike.


Pogledaj: Dani evropske baštine u Baču obeleženi i u 2020. godini


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here