Košnice na Guglovoj mapi sveta, da li je to rešenje za učestalo trovanje pčela

Na Gugl mapi svega-zašto ne i košnica? Ovako je razmišljao Jozef kada je Trag fondaciji poslao projekat za kreiranje digitalne mape pčelinjaka u opštini Bač

136
Foto: Canva

Pčelari u Bačkom Novom Selu prave digitalnu mapu pčelinjaka. Cilj je da smanje česta trovanja i poboljšaju život pčela. Ako ga ostvare, model bi mogli da preuzmu proizvođači širom Srbije, prenosi RTS.


Na Gugl mapi svega-zašto ne i košnica? Ovako je razmišljao Jozef kada je Trag fondaciji poslao projekat za kreiranje digitalne mape pčelinjaka u opštini Bač.

Jozef Gašparovski kaže da će svi videti gde se nalazi Bačko Novo Selo, znači neće više biti izgovora kod prskanja od strane voćara ili zaštite od komaraca – ne znamo gde su vam pčelinjaci.

„Bačko Novo Selo bilo je prošle godine problem sa prskanjem kanala od vodne zajednice Bačka Palanka. Prskali su totalnim herbicidima i biljke i vodu tako da je došlo kasnije do trovanja pčela“, rekao je Safet Demirović.

 

Iako se glavno prskanje obavlja pre formiranja cveta, nije retko da do trovanja pčela dođe i u zasadu jagoda. S obzirom da cvetanje traje oko mesec dana, jagodarima će dobro doći informacija ima li košnica u blizini.

Vlade Šomoši, direktor ZZ „Bačka jagoda“ rekao je da bez pčela ne mogu voćari, pogotovo jagodari. „To je nekako prirodno došlo, saradnja će značiti mapiranje pčelinjaka jer će se uporedo mapirati i zasadi pod jagodama“, naveo je Šomoši.

Bačka opština obiluje bagremovom šumom, zato se u sezoni paše ovde stacioniraju i pčelari iz drugih krajeva Srbije.

U digitalnom formatu bi uz lokaciju pčelinjaka dobili i informacije o položaju atarskih puteva, šuma, vode, oranica, ali i neiskorišćenom zemljištu idealnom za proizvođače lekovitog bilja koje je za pčele prava poslastica.

Nevena Blagojević iz Bačkog Novog Sela kaže da zemljište može da bude i druge, treće, četvrte kategorije, što je veoma zastupljeno na ovom području, a malo iskorišćeno.

Da umesto mini seoske deponije, na primer, niknu žalfija, timjan ili kamilica za dalju preradu u fina eterična ulja-obradovalo bi i pčele i ljude.


Pogledaj: Bač: Srbija dobija prvu digitalnu mapu pčelinjaka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here