Krneta: Maturski umesto prijemnog, fokus na pripremi učenika

447

Za manje od tri godine, učenici srednjih škola u Srbiji polagaće državnu maturu i to će istovremeno biti test za upis na fakultete, a kako je izjavila Marija Krneta iz Ministarstva prosvete, pripreme obrazovnog sistema su počele i fokus će biti na pripremi učenika.


Prema njenim rečima, ispit će važiti za sve učenike i sastojaće se iz tri dela – maternjeg jezika, matematike i trećeg dela, gde će učenici birati šta će polagati od šest predmeta, odnosno predmeta struke.

„Maturski ispit će u delu matarnjeg jezika i matematike biti isti za sve učenike, dok će za treći deo fakulteti propisati šta će se polagati“, rekla je Krneta za RTS.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će u narednom periodu formirati više od 200 komisija koje će pripremiti srednje obrazovanje za fakultete i koje će raditi i sa fakultetima.

„Promene su nešto što donosi nemir, ali, ukoliko se dobro pripremimo, neće biti problema. Sva testiranja su pokazala da osmaci, koji već imaju maturski ispit, imaju mnogo veća postignuća nego ranije“, rekla je Krneta.

Ona je dodala i da je još jedan od zadataka komisija bodovanje, a oni će odlučivati da li će ostati odnos 40 prema 60.

„Državna matura je zamišljena kao test, papir i olovka, a sve što ne može tako da se rangira, fakulteti će dodatno proveravati“, rekla je Krneta i dodala da to što Srbija ima sistem završnog ispita na kraju osnovne škole povećala nivo pravičnosti.

Krneta je kazala da svaka škola dobija informacije kakvi su njeni učenici i može kasnije na to da utiču.

„Ispit jeste važan, jer proverava šta ste naučili za četiri godine. Uvedeni izborni programi, u trećoj i četvrtoj godini srednje škole omogućiće učenicima da isprobaju sebe na poljima koja su izabrali“, rekla je Krneta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here