Lekari očekuju pune ordinacije: Virusi stižu u škole za dve nedelje

1669
Foto: RTV

Treće nedelje septembra očekuje se porast virusnih i drugih infekcija kod đaka jer su već, osim utisaka sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje mikroorganizme i ostale klice.


Lekari upozoravaju da se upravo tada očekuje povećan broj pacijenata, a da su posebno ugrožena deca, a apeluju na roditelje da im jačaju imunitet kako bi izbegli pet dana ležanja kod kuće.

[wonderplugin_slider id=177]

Pojedini mališani već su pokupili neki virus, jer kako za Kurir kaže pedijatar dr Saša Milićević, nakon povratka sa raspusta đaci su u pkolu doneli klice iz svog okruženja i deca to razmenjuju.

„Kako vreme bude prolazilo, te klice će da se izjednače, pa će manje-više svi u kolektivu imati iste izazivače bolesti i manje će se razboljevati. Ovo promenljivo vreme veoma pogoduje virusima. Pored toga, dosta se ‘razmenjuje’ i bakterija streptokoka, čemu diprinosi i polenska alergija, koju mnoga deca imaju. Curi im nos, brišu ga rukama i maramicama, a potom tim rukama prenose klice na svoju okolinu. Naravno, prenosi se i bakterija stafilokoka“, kaže dr Milićević.

On ističe da postoje neke preventivne mere koje mogu pomoći da se virus izbegne, a jedna od njih je da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za smeće.

„Važno je i da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali. Važno je unositi što više voća i vitamina, posebno vitamica C. Bitno je i da se antibiotici ne uzimaju preventivno, jer to nema efekta. Takođe, ako je dete bolesno i ako ima temperaturu, bitno je da ne ide u školu ili vrtić zbog sebe i druge dece kako se virusi i bakterije ne bi širili“, navodi dr Milićević i dodaje da virusna infekcija može da traje dva do pet dana.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here