Lidija Ćulibrk: Žena mora da ima pravo na izbor

1263

Rodila se u Baču u čuvenoj porodici Čoban. Bezbrižno detinjstvo i odrastanje uz majku Lujzu koja je insistirala na posvećenosti školi i učenju, donelo joj je prvo veliko priznanje u životu, Vukovu diplomu.


Godinama kasnije, opredelila se za profesiju kliničkog psihologa što je doprinelo njenoj posvećenosti prema drugima. Splet okolnosti ju je odveo u novinarske vode u kojima, kao glavna i odgovorna urednica najčitanijeg ženskog časopisa „Lepota i zdravlje“ uspešno pliva već 18 godina.

O teškoći procesa ženske emancipacije, Portoriku, Istri, suncu i mirisu mora, ali i ranojutarnjim misama, prvim poljupcima na tvrđavi u Baču i čokoladicama sa brojevima pozadi govorila je Lidija Ćulibrk.

Godinama ste na mestu glavne i odgovorne urednice jednog od najčitanijih ženskih časopisa „Lepota i zdravlje“. Nakon višedecenijskog iskustva u tom poslu, šta je najveći izazov zbog kojeg na radno mesto i dalje idete sa osmehom na licu?

– Volim što je moj posao vezan za žene i počev od najsitnijih stvari koje se tiču ulepšavanja, mode, vežbanja do brige o zdravlju, želim da ohrabrim čitateljke i ulijem im samopuzdanje. L&Z ne zanimaju modne piste, beauty noviteti ni turističke super destinacije već kako se žena kroz sve to može osećati dobro. Ako si žena i radiš u medijima obaveza i čast ti je da budeš na strani drugih žena jer ne smemo da se prepustimo patrijarhalnim i konzervativnim vrednostima već da ohrabrimo svaku od nas da podnese teškoće procesa ženske emancipacije od koga smo ponekad umorne i iscrpljene.

[wonderplugin_slider id=75]

Po profesiji ste psiholog, koji se pre iskustva u novinarstvu, bavio ozbiljnim bolničkim radom. Da li je to presudno uticalo na činjenicu da kroz „lako štivo“ čitaocima plasirate ono što je zaista važno, a utiče na njihovo mentalno zdravlje i da po različitm gradovima u Srbiji realizujete projekte koji se bave socijalnim pitanjima, inkluzijom, nasiljem u porodici i sl.?

– Verovatno ste u pravu jer ako radite kao psiholog 12 godina i ostvarite ozbiljnu stručnost i profesionalnost u toj oblasti, ne možete se odjednom okrenuti površnosti i neodgovornom odnosu prema drugima, sada prema svojim čitateljkama kojima imate priliku da prenesete neku poruku. L&Z postoji 18 godina i formira stavove žena kao najčitaniji magazin na ex-Yu prostoru. Mi poručujemo da žene moraju da se brinu o sebi, o svom zdravlju i svojoj mentalnoj ravnoteži, pre svega, a potom o drugima, o deci, o porodici, o partneru. Pre L&Z časopisi za ženu, kod nas, bili su isključivo porodični i to je ta velika promena. Žena ima sva prava, i da bude porodična i da bude individualistički orijentisana – odnosno da ima pravo na izbor, ne deklerativno nego zaista.

Turizam je apsolutno jedna od tema koja privlače ženske čitaoce, pogotovo u ovom periodu godine kada svi planiramo godišnje odmore. Šta Vas kao turistkinju koja je obišla najrazličitije svetske destinacije najviše oduševljava?

– Volim more, tople krajeve, plivanje u slanoj vodi. U Evropi volim najviše Grčku, Dalmaciju i Istru, a kada je o gradovima reč Veneciju i Rim, Barselonu i Madrid. Velik deo sveta nisam proputovala i nisam od ljudi koji misle da moraju da budu na svakoj tački u svetu. Moje najdalje destinacije su bile Portoriko i Dominikanska Republika, ceo taj karipski deo me oduševljava.

S obzirom na činjenicu da ste rođeni u Baču, koje su Vam prve asocijacije na sledeće:

Tvrđava – prvi sastanci i prvi poljupci
Bela crkva – veronauka i ranojutarnje mise sa bakom
JNA – naša porodična kuća stara preko 100 godina za koju se nadam da će u budućnosti dobiti neki novi život
Vuk Karadžić – moja škola u kojoj sam dobila Vukovu diplomu i u kojoj su me, u isto vreme, maltretirali što nosim krstić na lančiću 🙂
Nedelja – rano ustajanje zbog već pomenute mise (što me nije činilo srećnom), bela kafa za doručak, čokoladice sa brojevima pozadi, bake koje sede pred kućama i ogovaraju mlade.

Kako glasi najbolji savet koji ste u životu dobili?

Nikada nemoj činiti stvari koje ne želiš da drugi učine tebi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here