Mališani iz Bača učestvovali u projektu „Olimpijski čas“

133
Foto: Opština Bač

Opština Bač je u saradnji sa osnovnom školom „Vuk Karadžić“ Bač, Olimpijskim savezom Srbije i kompanijom “Koka-kola”, juče 26.10.2020. godine organizovala “OLIMPIJSKI ČAS” u Baču.


Program „Olimpijski čas“ je koncipiran kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica koje su realizuju kroz 5 stanica, koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Svaka vrednost se uči kroz priču, dijalog i vizuelne prikaze. Učesnici imaju prilike da steknu znanja o istoriji Olimpijskih igara, Olimpijskim simbolima i sportovima, kao i znamenitim sportistima – Olimpijskim herojima današnjice.

Pored radionice organizuje se i tribina sa sportistom, gde mladi imaju prilike da upoznaju neke od naših najuspešnijih sportista i u opuštenoj atmosferi saznaju iz prve ruke kako je to biti profesionalni sportista, koje su prednosti bavljenja sportom i zašto je bitno poštovati olimpijske vrednosti kako u sportu tako i u svakodnevnom životu. Programom su uključeni i predškolci koji imaju priliku da kroz Olimpijsku bajku nauče više o Olimpijskim igrama i vrednostima kojih se treba pridržavati u životu.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Glavni cilj projekta „Olimpijski čas“ je da edukuje mlade osnovnoškolskog uzrasta kroz prizmu pet olimpijskih vrednosti: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma.

Na početku “Olimpijskog časa” u Baču đake učesnike kao i sve prisutne je pozdravila zamenica predsednika Opštine Bač, gospođa Marina Balaban koja je ovom prilikom istakla važnost ovakvog vida edukacije dece osnovnoškolskog uzrasta

“Podizanje svesti dece o značaju zdravog načina života, ali i redovnog upražnjavanja fizičke aktivnosti, od ključnog je značaja za očuvanje psiho-fizičkog zdravlja naših mališana. Opština Bač je oduvek podržavala razvoj i afirmaciju sporta, a u prilog tome govore i mnogi sportski uspesi koje naši đaci postižu na svim nivoima i različitim sportskim nadmetanjima. Stoga ćemo se i u budućnosti truditi da obezbedimo sve uslove neophodne za uspešno treniranje”, zaključila je Balaban u svom pozdravnom govoru.

Đaci u Baču, koji su za vreme takmičenja i održavanja “Olimpijskog časa” bili podeljeni u nekoliko grupa uz poštovanje svih epidemioloških mera, ali su imali i priliku da se između ostalog druže i razgovaraju sa našim poznatim olimpijcem Milenkom Zorićem iz Bačke palanke, osvajačem srebrene medalje u kajaku, na Olimpijadi u Riju. Zorić je posebno govorio o kajaku kao sportskoj disciplini, ali i o tome kako se može postići vrhunski sportski rezultat čak i ako dolazite iz male sredine.

Organizatori “Olimpijskog časa” su obezbedili majice i maske za sve učesnike, koje će deci ostati kao uspomena na učešće u ovom zanimljivom sportsko-edukativnom projektu. Oni su posebno izrazili zadovoljstvo odličnom interakcijom koja je ostvarena sa decom.

Celokupan snimak “Olimpijskog časa”, će se emitovati 31.10.2020. godine u 15:00 časova na Drogom program RTS-a u emisiji “Olimpijski krugovi”.


Pogledaj: Aronija i lešnik glavni aduti Panićevih u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here