Milić: Zabraniti rad nedeljom i zaustaviti odlazak radnika

Bačkopalančanin Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

2702
Foto: Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić Foto: privatna arhiva

Iako se ne može reći šta će godina koja je započela doneti radnicima, izvesno je da se u nju ušlo s novinama koje bi trebalo da doprinesu njihovom boljem položaju.


Naime, od 1. januara minimalna zarada je viša, donet je Zakon o agencijskom zapošljavanju koji bi trebalo da dovede do veće zaštite radnih prava onih koji rade na lizing, a pozitivni efekti očekuju se i kad je reč o smanjenju rada na crno.

Takođe, krajem godine pokrenuta je incijativa da se zabrani rad nedeljom, a razgovori o tome trebalo bi da budu nastavljeni.

Da li će ove promene, koji jesu usmerene ka poboljšanju statusa zaposlenih, i dati željeni rezultat pokazaće vreme, a kada je reč o minimalnoj zaradi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić kaže da ona nije dovoljna za podmirenje osnovnih egzistencijalnih potreba radnika i da minimalac koji će se isplaćivati ove godine nije proistekao iz dogovora zainteresovanih strana, pre svega poslodavaca i sindikata, već je politička odluka.

Zakon o agencijskom zapošljavanju bi radnicima koji već godinama rade na lizing, a po procenama ih je oko 100.000, trebalo da donese boljitak

– Do minimalne cena rada koja će važiti ove godine i koja će, u proseku, biti 30.022 dinara, nije se došlo zahvaljujući socijalnom dijalogu pošto je odluku o tome donela Vlada Srbije – kaže Milić. – Minimalac jeste uvećan i kada se uporedi s onim od pre nekoliko godina iznosi su veći, ali ta povećanja nisu pratila rast troškova života i, praktično, uvećanje cene rada nema nekog značajnijeg efekta na realna primanja radnika.

[wonderplugin_slider id=188]

 


Minimalac do 31.747 dinara

Oni koji rade za minimalac ove godine će zarađivati u rasponu od 27.606 do 31.747 dinara pošto visina minimalne zarade zavisi od broja radnih sati u mesecu. Najniži minimalac biće isplaćen samo u februaru jer je to jedini mesec u kojem ima 160 radnih sati, će dok najviši minimalac biti isplaćen januaru, julu i decembru, kada se radi 184 sata. U maju, avgustu i novembru, odnosno mesecima u kojima ima 168 sati, minimalac će biti 28.986 dinara, dok će u martu, aprilu, junu, septembru i novemaru, kada se radi 176 sati, u kovertama biti 30.367 dinara.

Zakon o agencijskom zapošljavanju, čija će primena početi od marta, bi radnicima koji već godinama rade na lizing, a po procenama ih je oko 100.000, terbalo da donese boljitak. Važna novina je da će radnici koji se budu zapošljavali preko agencija morati da budu zaposleni u njima, a to bi, bar kako izgleda, trebalo da znači veću siurnost za radnike.

Istovremeno, to bi trebalo da znači i da bi angažman radnika na lizing poslodavcima trebalo da bude skuplju nego do sada pa bi se i tu mogla očekivati pozitivna promena, odanosno da radnici koji godinama rade na lizing dobiju ugovor za stalno.

– Iako su sindikati protiv zapošljavanja preko agencija za zapošljavanje, ova pojava je kod nas uzela maha i i usvajanje zakona koji reguliše ovu oblast je važno zbog toga što će tako angažovani radnici imati ista ptava kao i radnici na određeno vreme.Ipak, tim zakonom neće biti zauastavljena fleksibilizacija radnih mesta i oni koji se budu zapošljavali preko agencija i dalje će strahovati za svoje radno mesto – ističe Milić.

Milić ističe i da se odlazak radnika iz Srbije nastavlja, a da pored mladih ljudi sve više odlaze i radnici s iskustvom, a da je nedostatak kadrova određene struke sve veći i da se taj problem neće brzo rešiti.

– Potebno je da se načine koraci da se zadrže radno sposobni ljudi, a pozitivan pomak u tom pravcu svakako bi bilo i zabrana rada nedeljom na šta se već odlučilo 14 zemalja Evrope. Takođe, nadam se i da će promene koje se u radnom zakonodavstvu očekuju 2021. godine ići u korist radnika, a ne u pravcu daljeg smanjenja njihovih prava – rekao je Milić.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here