Ministar odbrane Grčke: Nelegalna gradnja kriva za tragediju

430

Ministar odbrane Grčke Panos Kamenos izjavio je da je nelegalna gradnja doprinela požarima u toj zemlji.


Prema rečima Kamenosa, izgradnja objekata između zelenih površina bila je zločin koji je rezultirao nemogućnošću ljudi da pobegnu od požara.

Stanovnici mesta Mati koje je bilo zahvaćeno požarom, opkolili su Kamenosa kada je stigao u taj grad i optužili ga da ih je napustio. „Ostavili ste nas same“, dobacio je jedan od stanovnika grčkom ministru koji je stigao u pratnji gradonačelnika i komandanta vazdušnih snaga.

Kamenos je odbacio optužbe da vlada nije uspela da zaštiti građane. Kako je rekao, zbog postupaka nekih stanovnika putevi ka plaži nisu bili prohodni, te oni nisu mogli da pobegnu.

„Ovo je zločin iz prošlosti. Ova obala Atine, sva ova imanja, velikim delom nemaju dozvolu i zauzimaju obalu protivno zakonu“, rekao je Kamenos.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Požar namerno izazvan?

Grčke vlasti saopštile su da postoje „ozbiljne indikacije“ da je požar u blizini Atine namerno izazvan.

Zamenik ministra za javni red i zaštitu gradjana Nikos Toskas rekao je da analiza satelitskih snimaka i inspekcije na terenu ukazuju da je požar, koji je izbio na više mesta za kratko vreme, najverovatnije podmetnut. Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos rekao je da je premijer Aleksis Cipras dao instrukcije za potpunu istragu o požarima.

„Od ovog trenutka, premijer je dao naredjenje da se brzo i pažljivo istraže svi dokazi i da nista ne bude ostavljeno bez odgovora“, rekao je Canakopulos.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here