Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio opštinu Bač

289
Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, posetio je u utorak 23.02. opštinu Bač u okviru posete Južnobačkom upravnom okrugu.


On je zajedno sa svojim saradnicima zvanični deo posete započeo prijemom kod predsednika opštine Bač, dr Steve Panića koji ga je dočekao sa svojim najbližim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji i daljim ulaganjima, te je apostrofirano da je poljoprivreda ključna privredna grana u opštini Bač, zbog čega je većina stanovništva opredeljena za određenu vrstu ratarske proizvodnje, ali i organizovanih zasada voća.

Nakon toga je u Velikoj sali zgrade Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Baču prezentovan nedavno usvojen program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološkog razvoja zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Predsednik opštine Bač, dr Steva Panić je u svom pozdravnom obraćanju istakao primere dobre prakse koji svedoče o uspešnoj dugogodišnjoj saradnji između lokalne samouprave i relevantnih institucija zahvaljujući kojima na teritoriji opštine Bač privrednici prepoznaju značaj udruživanja pa tako u opštini uspešno posluju: ZZ „Zadrugar“ Bač, Voćarska zadruga „Bačka jagoda“, OZZ „Nizine“ i mnogi drugi.

Panić je ovom prilikom naglasio da je osnovni imperativ obezbediti bolje uslove za život na selu, kao što su to uradile visokorazvijene zemlje Evropske unije te tako doprineti ostanku mladih u ruralnim sredinama.

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić je u konstruktivnoj diskusiji sa prisutnim članovima zadruga i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava još jedanput predstavio glavne ciljeve projekta „500 zadruga u 500 sela“ te saslušao svakodnevne probleme sa kojima se privrednici u opštini Bač susreću.

Ministar je osim ovog, predstavio i programe koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine, a prema uslovima programa i javnog konkursa koji će biti uskoro objavljen novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Prisutnima u sali su se obratili i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, stručnjak za voćarstvo prof.dr Zoran Keserović, a sastanku su prisustvovali i stručnjak za povrtarstvo prof.dr Žarko Ilin kao i agroekonomski analitičar  Branislav Gulan.

Nakon toga ministar je sa svojim timom obišao voćnjak zasada trešnje u vlasništvu ZZ „Zadrugar“ Bač, koji se proteže na površini od tri hektara, koja je iz programa Vlade Republike Srbije 2018, godine dobila 11,2 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku sadnica trešnje i protivgradnu mrežu.

Ministar je posetu završio obilaskom Doma kulture i tradicionalne slovačke etno postavke u Selenči, gde je između ostalog upoznat i sa problemom pijaće vode i vodosnabdevanja u ovoj mesnoj zajednici opštine Bač.


Pogledaj: Sastanak Lokalnih akcionih grupa u Baču

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here