Мобилни телефон: омиљена играчка или увод у психозу?

Вероватно ово читаш на мобилном телефону. Већ си се навикао да у десној руци увек држиш телефон

701

Вероватно ово читаш на мобилном телефону. Већ си се навикао да у десној руци увек држиш телефон. Чак и када гледаш омиљену серију, упоредо са тим си на телефону. Признај! Док се возиш, трчиш на траци у теретани, чекаш у реду у банци – он је увек ту.


Уместо прелиставања часописа, својстевно ти је постало скроловање по екрану. Занемарујеш чак и то што ти је читање са екрана теже од оног са листа папира јер су ти се очи већ прилагодиле на пикселе.

Да ли си икада размишљао да би требало да искључиш телефон и оставиш га по страни? И други су.

Родитељи те непрестано смарају да одложиш телефон док ручаш, причаш са њима. Говоре ти како је то ружно и непристојно, како „испија мозак“ и зрачи те док ти је на пуњачу, испод јастука, а последње и прво што видиш је упаљен екран телефона у твојим рукама. Вероватно су у праву кад ти то говоре, јер те свакодневно гледају са том малом „справом“ и питају се шта то има у том телефону па никако да се одлепиш од њега. Знам, сви пролазимо кроз то.

Izvor: Oblakoder

Помодарство је један од разлога прекомерне употребе телефона код млађе популације, а породица је од пресудног значаја у регулисању коришћења истог, наводи породични психотерапеут Љиљана Филиповић.

„Штете су вишеструке, пре свега то што се ствара један зависан однос, где се проводи много времена са телефоном у руци, чак и се и спава са телефоном. Знамо да је телефон веома штетан због зрачења и да утиче штетно како на нервни систем, тако и на целокупно психо-физичко здравље. Отуђење је додатни проблем, млади не комуницирају уживо, већ путем СМС порука, тако да су максимално отуђени. Због тога им је и речник лош, немају фонд речи, не читају довољно. Такође, постају зависници од информација које траже на интернету, а знамо да неке информације могу да буду нетачне и некомплетне. Све у свему, јако много има штете. Корист је једино то што могу да комуницирају и што су једни другима доступни,“ рекла је Љиљана Филиповић.

Са друге стране, мобилни телефони и све што носе са собом, друштвене мреже, забавни сајтови, портали, толико тога нуде, да уместо да постанемо „друштвено активнији“ како сугерише име онлајн мрежа, можда ипак постајемо све пасивнији. Што бисмо се виђали са пријатељима уживо када постоји видео цалл? Зашто отићи негде када си вероватно све већ видео на инста сторy-ју?

 Зар је стварно могуће да живот водимо преко телефона?

Излазак са пријатељима се после 20 минута претвори у блеју на телефону, који је и савршено средство за избегавање непријатних сустрета на улици. Колико пута те је узнемирило када угледаш родитеља како малом детету уместо играчке даје мобилни телефон и препушта га најзанимљивијој дадиљи икада? Зашто мислиш да је твоја ситуација боља?

Из тог разлога, Облакодер је питао младе, старосне доби од 17 до 32 године, о томе колико и на који начин користе телефоне, како бисмо заједно створили јаснију слику о томе колико смо сви на неки начин „робови“ својих телефона.

Izvor: Oblakoder

На питање могу ли да замисле дан проведен без мобилног телефона, скоро половина од 150 испитаника истиче да не може да замисли такав дан.

Најчешћи разлози због којих су испитаници привржени својим телефонима јесу: комуникација са другима, затим разонода (друштвене мреже, музика…). Већина тврди да је разлог тај што у њему чувају успомене као што су фотографије, видео записи, белешке, итд. Неколицина је додала да је повод све горепоменуто, док мали број испитаника телефон користи зарад посла и образовања.

У складу са подацима са мобилног телефона, замолили смо наше испитанике да у подешавањима провере које је време укључености њиховог екрана. Највише њих проведе између 4 и 6 сати. Колико сати дневно потрошиш на сан?

Izvor: Oblakoder

Колико коришћење мобилних телефона одвлачи пажњу од свакодневних ствари као што су посао, друштво, учење, сведоче следећи подаци:

Izvor: Oblakoder

Више од половине анкетираних је свесно да треба смањити употребу мобилних телефона. За мноштво учесника, телефон је у неком тренутку послужио као дистракција и бег од обавеза. Међутим, скоро сви сматрају како им телефон “олакшава живот”.

Питали смо их како би се осећали да изгубе свој телефон. Готово сви су рекли како би се узнемирили, док би незнатан број осетило олакшање. Остали учесници анкете истичу да највећи проблем при губљењу телефона представља куповина новог.

Из приложене анкете долази се до закључка да су млади и те како свесни да превише користе телефон. Међутим, поставља се питање: ако су заиста свесни тога, као и штетног утицаја који телефон има на све нас, зашто онда не успевају да се одупру тој “паметној” справи која их непрестано зрачи?

Посебно је занимљив податак то што се телефон користи најчешће разоноде ради. Иако знамо да постоји безброј начина да се слободно време проведе квалитетно, зашто га ипак проводимо на телефону? Да ли смо заиста подређени телефонима или смо само приморани на коришћење истих?

Питање је шта је нормална употреба телефона, то је феномен са којим се сусрећемо први пут у протеклих деценију до две.

Људи су оберучке прихватили мобилне телефоне и интензивно их користе за комуникацију међусобно, истиче проф. др Далибор Петровић. Он додаје како је разлог прекомерне употребе телефона то што су људи услед недостатка времена приморани да комуникацију врше преко телефона.

“Ми живимо у једном модерном, флуидном, глобалном друштву. Просто је нормално да људи користе интернет и мобилне телефоне да би били у вези једни са другима. Постоје и други аспекти употребе телефона, игрице или сличне ствари. Ту можемо сада говорити о изразито негативним аспектима. Уколико се дете социјализује путем телефона, како ће то утицати на његове друштвене односе касније у животу? Чини се да млади на тај начин уче да лакше саопште неке ствари, што онда може да створи једну врсту забринутости како ће они да се носе са реалним односима уживо. Истраживања показују да они све више беже од интимности ка тој посредованој интимности.” закључује проф. др Петровић.

Чињеница је да је телефон у данашње време заиста неизбежно средство комуникације. Ипак, поред бројних могућности које ти пружа, зар није понекад лепше оставити га по страни и своје слободне моменте провести у тренутку са стварним људима?

Размисли и запитај се! Ако је за само 20 година технологија оволико наредовала, шта ће се тек десити за наредних 20 година? Да ли ће телефони бити неизбежни за обављање свакодневних активности? Плаши ли те ово барем мало?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here