Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

549
Proklijala pšenica (Foto: Agromedia)

U ishrani životinja najčešće se koristi celo zrno žitarica, ali naklijavanje pšenice može značajno da poboljša kvalitet stočne hrane. Zato, ukoliko gajite pšenicu, a čuvate i stoku, obavezno pročitajte sledeći tekst!


Svi preživari u prirodi pasu i zimi se snalaze za hranu: brste grane, kopaju sneg, traže nešto zeleno da pojedu. Kada držimo stoku i domaće životinje zatvorene i hranimo ih samo suvom hranom, njihov jelovnik u pogledu salata prilično je siromašan.

Kao što čovek voli da jede salatu, tako vole i životinje, naročito preživari. Salatu možemo da im priuštimo tako što bismo seme žitarica, recimo kukuruza, pšenice, ječma, ili raži sipali po betonu i to kada je temperatura 10-15 stepeni. Zatim bi seme trebalo da se nakvasi i u narednih nedelju dana možemo da očekujemo da nikne. Žile prave splet, kao tepih, pa onda možemo te zelene biljčice da urolamo i stavljamo životinjama u jasle, kako bismo im omogućili kompleksniju i zdraviju ishranu.

U semenu koje počne da klija, od relativno malog broja organskih jedinjenja stvara se čitav kompleks. Neka od njih su enzimi, vitamini i hlorofil. To znači da mi na ovaj način obogaćujemo ishranu životinja, ali doprinosimo i da one budu zdravije, otpornije na bolesti, produktivnije, da daju više mleka, mesa i tako dalje.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Dakle, jednom vrlo jednostavnom i jeftinom metodom možemo napraviti značajne pomake u ishrani životinja. Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine. U koncentratima imamo mleveni kukuruz i druge žitarice, a naklijavanjem žitarica još više obogaćujemo hranu. Za naklijavanje semena možemo koristiti i stalaže u sušarama.

U njima imamo veliki broj lesa. Kada stavimo seme i nakvasimo ga, dobijemo takozvani „zeleni tepih“. Na taj način možemo obogatiti ishranu životinja tokom cele godine, naročito ukoliko su one često zatvorene.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here