Više od polovine građana Srbije nema para za letovanje

654

Više od 60 odsto srpskih porodica ne može sebi da priušti nedelju dana letovanja, a na dugačkom spisku zemalja, lošije od Srbije su plasirane samo Rumunija i Makedonija.


Podaci iz Eurostata (statističke kancelarije Evropske unije) pokazuju da je Srbija pri samom dnu liste od ukupno 33 evropske države, a koja pokazuje platežnu moć stanovništva kada je u pitanju odlazak na odmor ili letovanje.
Od 2013. do 2016. godine, u periodu kada je i Srbija obuhvaćena ovim istraživanjem, najmanji procenat je imala upravo 2016. godine, ali ni tada 62,8 odsto stanovništva nije bilo u mogućnosti da plati sedam dana odmora.
Za istraživanje od prošle godine još nisu poznati rezultati za Srbiju, ali sudeći prema ostalim rangiranim državama, vidi se da se redosled nije bitno menjao godinama.
Interesantno je da prema ovom istraživanju situacija nije mnogo bolja ni u Hrvatskoj, Grčkoj i Kipru koje su poznate kao turističke destinacije, piše portal Grčka info. Tako su Hrvatska i Grčka za nijansu bolje plasirane od Srbije, ali ni tamo više od polovine stanovništa ne može sebi da priušti sedam dana letovanja.
Sa druge strane, u samom vrhu liste su Norvežani, Šveđani i Švajcaraci koji u više od 90 odsto slučajeva mogu da plate najmanje sedam dana letovanja.
[wonderplugin_slider id=24]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here