Непроцењиво благо Фрањевачког самостана (ВИДЕО)

Давид Бертран, један од ретких оргуљаша на нашим просторима, причао нам је оргуљама направљеним давне 1829. године које су и данас у употреби

762

БАЧ: Механичке оргуље у Фрањевачком самостану у Бачу, на каквим је свирао и Бах, једне су од најстаријих на подручју Војводине и овог дела Европе.


Израђене су 1829. године у Фрањевачкој оргуљарској радионици у Баји у каснобарокном стилу. Један од ретких оргуљаша који свира велике оргуље је Давид Бертран из Бача који нам је открио занимљивости о овим оргуљама и причао о лепоти и тајни звука који оне производе.

Фрањевачки самостан у Бачу, културно добро од изузетног значаја, као древни сведок и чувар наслеђа, самом својом архитектуром и ентеријером говори о осам векова континутета, од 12. века и витезова Светог гроба јерусалимског, преко времена Османлија када је био џамија до данашње намене као манастир реда Фрањеваца. Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин, средствима ЕУ и Републике Србије, 2019. године обновио је самостан који је био у доста лошем стању.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here