Novo u Baču: Olakšanje za stare i nemoćne

498

BAČ: Već treći mesec na području Opštine Bač se sprovodi projekat pomoći u kući kojim je obuhvaćeno 130 korisnika, starijih od 65 godina i osoba sa invaliditetom gde im deset gerontonegovatelja, devet žena i jedan muškarac, pomažu u svakodnevnom životu.


Autor projekta u Opštini Bač Nikola Banjac kaže da je projekat „Pomoć u kući starima i osobama sa invaliditetom u opštini Bač” u saradnji sa Centrom za socijalni rad i uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru „Programa razvoja efikasnih usluga u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou“, napisan za 105 korisnika, ali je već u startu naišao na interesovanje, pa trenutno pomoć uživa 20 odsto više korisnika.

„Vrednost projekta je oko 200.000 evra, od kojih je EU obezbedila oko 170.000 evra, a ostatak, oko 30.000 evra u dinarima plaća se iz opštinskog budžeta“ kaže Banjac i dodaje da projekat traje 18 meseci, od 1. septembra ove godine do decembra 2018.

Po njegovim rečima uz Bač, ovaj vid pomoći licima strijim od 65 godina i osobama sa invaliditetom , bez obzira na starosnu dob su posredstvom projekta obezbedile samo još dve lokalne samouprave – Opština Inđija i Grad Pančevo.

„Na ideju smo došli u razgovorima sa Centrom za socijalni rad, gde je uočena potreba za uslugama gerentonegovatelja, jer su žene okupljene u udruženja kao volonterke pomagale ovoj kategoriji stanovnišva. Očekujemo da se projekat nastavi i posle 18 meseci primene, jer je naišao na pozitivne reakcije ne samo korisnika već pohvale dobijamo i od drugih žitelja“, kaže Banjac.

Po rečima direktorke Centra za socijalni rad u Baču, Svetlane Prodanović gerentonegovatelji su obučeni i imaju raspored po kojem odlaze kod korisnika kući, ne zadržavaju se kod svih jednako, i ne odlaze svaki dan kod svakog, već prema potrebi.

„Od 130 korisnika je petnaestak osoba sa invaliditetom, a ostali su stariji od 65 godina. Svaki korisnik ima svog negovatelja koji ima raspored rada, priprema manje zahtevna jela i lake obroke, ide u nabavku, po lekove, vodi kod lekara, održava ličnu higijenu, razgovara sa njima, vodi u šetnju…“, kaže Svetlana Prodanović.

Pomoć u kući starima i osobama sa invaliditetom u opštini Bač podrazumeva i uslugu pranja veša u vešernici, ali će kako kaže direktorka Svetlana Prodanović, vreme pokazati koliko je ta usluga ovoj kategiriji potrebna, jer svi imaju veš mašine. Finansijer je, naime, obezbedio veliku profesionalnu mašinu za pranje veša, i jednu manju koja i suši veš, a prostoriju za tu namenu je obezbedila lokalna samouprava.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here