NSZ priprema katalog obuka: Najtraženiji inženjeri i farmaceuti

795
Foto: Dnevnik

Od protekle godine prema evidenciji Filijale Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje (FNS NSZ), najviše su traženi radnici u proizvodnji, radnici mašinske i metalske struke, elektrotehničari, trgovci, ugostitelji i kuvari, radnici fizičko-tehničkog obezbeđenja i vozači, a posla ima i za farmaceute, elektroinženjere i IT stručnjake, mašinske i građevinske inženjere.


S druge strane, teže do posla dolaze istoričari, politikolozi, ekonomisti, pravnici, maturanti gimnazije, ekonomski i kulturološki tehničari, hemijsko-tehnološki tehničari, kao i profesori razredne nastave.

Nacionalna služba za zapošljavanje priprema katalog obuka za nezaposlene osobe za 2019. godinu i sve filijale dostavljaju svoje predloge obuka na osnovu iskazanih potreba poslodavaca na lokalnom tržištu rada, kao i zainteresovanosti nezaposlenih za pojedine obuke. Ove godine realizovaće se obuke za nezaposlene osobe sa invaliditetom, ali i za ostale nezaposlene građane, kažu nam iz Filijale Novi Sad.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Trenutno se na evidenciji nalazi 14.608 nezaposlenih Novosađana, od čega više od 50 odsto čine žene. Učešće mladih do 30 godina u ukupnoj nezaposlenosti u Novom Sadu je 20 odsto, dok je učešće starijih od 50 godina 32 procenata.

Posmatrano prema obrazovnoj strukturi, najviše nezaposlenih ima srednje obrazovanje, pa visoko i na kraju, najmanje je onih koji nemaju kvalifikacije ili su niskokvalifikovani.

– Problem pri zapošljavanju jeste nedostatak praktičnih znanja i veština – rekla je direktorka novosadske filijale Tatjana Vidović na nedavno održanoj konferenciji za medije. – Međutim, uspeli smo da uključimo 12.000 osoba i u nefinansijske mere, odnosno pružili smo im savetodavne usluge, razne obuke, informacije i savetovanje za razvoj karijere, mentorstvo…

Prošlu godinu obeležila su i tri Sajma zapošljavanja koja su oborila rekorde kada je reč o posećenosti, ali i broju prijavljenih poslodavaca i broja ponuđenih radnih mesta. Naime, lane je Sajmove posetilo 7.000 građana, a u ponudi im je bilo 6.841 slobodno radno mesto, što je umnogome doprinelo padu nezaposlenosti.

U planu je da se u 2019. godini održe dva Sajma zapošljavanja, te je prvi zakazan za 7. mart i biće u holu Novosadskog sajma, dok će drugi biti u maju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here