Očekuje se dobar rod soje, možda rekordan

207
Foto: RTV (Đorđe Dražić)

BAČ: Soja, uljarica, koja je u Srbiji ove godine posejana na oko 230 hiljada hektara na poljima izgleda dobro, bolje nego prošle godine u ovo vreme.


Sadašnja, dobra kondicija nagoveštava i dobar rod, moguće čak i rekordan. Domaći prosek bi prema očekivanjima Vukosava Sakovića iz Udruženja Žita Srbije mogao biti „ne manji od 3, 5 tone po hektaru“.

To je svakako dobra vest ne samo za poljopivredne proizvodjače, koji će sa dobrim prinosima imati nižu cenu koštanja, nego i za ukupnu proizvodnju u Srbiji jer sa takvim rodom treba očekivati da bismo pored zadovoljenja domaćih potreba mogli izvesti oko 350 hiljada tona soje.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Kada su cene u pitanju treba podsetiti da se one formiraju na svetskom tržištu i da zavise, pre svega, od ponude i potražnje. Situacija na svetskoj berzi se preslikava na našem terenu, umanjena ili uvećana za troškove uvoza ili izvoza , a ono što je sasvim sugurno je da cena soje beleži pad u celom svetu. Primera radi u maju je tona soje iznosila 340 evra dok se prošle nedelje za tonu moglo dobiti 330 evra i cena je i dalje u padu.

„Ono što je sigurno je da svi oni koji su soju prodali terminski još ranije , počevši od maja, imali su bolju cenu nego što je to u ovom trenutku i sigurno nisu napravili loš posao. Prema podacima kojima mi raspolažemo do sada je prodato nešto više od 70 hiljada tona soje“ kaže Vukosav Saković.

Poljoprivrednici iz Bača gde se soja najviše i gaji očekuju dobre prinose ali ne znaju po kojoj ceni će prodati svoju robu.

„U ovom trenutku soja je u izvanrednom stanju ali će krajnji prinos odrediti vremenski uslovi u narednom periodu. Siguran plasman je ključni faktor u proizvodnji soje a u tome nam pomaže lokalna zadruga. Kada je reč o ceni smatram da ne bi smela biti isdpod 40 dinara za kilogram“, kaže Vinko Osičan iz Bača.


Pogledaj: Skoro sedam odsto više proizvođačke cene – najviše voća?


Sličnog je mišljenja i Milenko Tubak čija računica kaže da bi sa cenom od 40 dinara za kilogram pokrirli troškove i ostvarili minimum zarade.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here