Od 1. januara dobrovoljno namirenje duga uz posredovanje izvršitelja

2995
Foto: Youtube Printscreen

BEOGRAD: Vlada Srbije donela je pravilnik o dobrovoljnom namirenju novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka, postupku u kom će javni izvršitelji posredovati između dužnika i poverilaca o naplati dugova.


Prema pravilniku, koji je objavljen u Službenom glasniku, poverilac javnom izvršitelju podnosi predlog za dobrovoljno namirenje, a nakon pokretanja postupka izvršitelj o predlogu obaveštava dužnika, prenosi Nova ekonomija.

Izvršitelj posreduje u komunikaciji dužnika i poverioca, a može organizovati i zajedničke sastanke sa obojicom. Ako se dužnik i poverilac dogovore, postupak se okončava sporazumom koji obe strane potpisuju.

Pravilnik će početi da se primenjuje od 1. januara 2020. godine.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Dobrovoljno namirenje predviđeno je izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje su donete ove godine.

Prema zakonu, izvršitelj „poučava izvršnog dužnika o pogodnostima dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka“.

Rok u kom dve strane moraju da se dogovore je 60 dana, ili se postupak smatra neuspešnim.

U slučaju da potraživanje iz izvršne ili verodostojne isprave bude dobrovoljno namireno u celini ili delimično, kao i u slučaju zaključenja sporazuma između izvršnog poverioca i izvršnog dužnika, javni izvršitelj ima pravo na naknadu u skladu sa Javnoizvršiteljskom tarifom.

Ona će padati na teret izvršnog dužnika, ali izvršitelji tvrde da bi troškovi trebalo da budu znatno manji jer se neće pokretati izvršni postupak.

[wonderplugin_slider id=67]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here