Od rubáča po vence, akože je neveste…

677

 

V Banskej Bystrici poukázali na tradície obliekania mladej nevesty vo Vojvodine.


Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici už roky venuje pozornosť prezentácii knižných diel zahraničných Slovákov. Okrem toho, často usporiada aj prednášky na túto tému, alebo zorganizuje výstavy, či iné kultúrne podujatia. V januári t.r. to bola nevšedná ukážka tradície obliekania nevesty vo Vojvodine.

Komentované obliekanie vykonal študent etnológie Patrik Rago, ktorý za pomoci Leonóry Súdiovej (obaja rodáci zo Selenče) početným prítomným priblížili niekdajší svadobný odev Selenčaniek. Prednášku sprevádzali ukážky starých fotografií a ponúkali sa aj svadobné pochúťky. Prítomní tak mali možnosť všetkými zmyslami zachytiť kúsok dolnozemskej svadby a oboznámiť sa o tradíciách Slovákov žijúcich v Selenči. Najviac ich však zaujali veľké a pestrofarebné vence mladej nevesty, ako aj počet podsukieň či perál, ktoré dopĺňali svadobný kroj. Akciu pomenovali Od rubáča po vence, akože je neveste …

Dejiny sťahovania Slovákov na územie dnešného Srbska a súčasné reálie dolnozemských Slovákov priblížil historik Ondrej Druga. Tancom a piesňami z nášho prostredia atmosféru dotvoril Univerzitný folklórny súbor Mladosť, ktorý vedie choreograf Martin Urban, ktorý sa tiež pri tejto príležitosti prihovoril.

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici podujatie zorganizovala spolu s Katedrou hudobnej kultúry PF UMB v Banskej Bystrici a Univerzitným folklórnym súborom Mladosť.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here