Opština Bač potpisala protokol o saradnji za drugu fazu Romakted programa

U cilju dobrog upravljanja i osnaživanja Roma i Romkinja na lokalnom nivou

139

Zajednička konferencija povodom zvaničnog pokretanja faze druge faze  zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope ROMAKTED u Srbiji, održana je u sredu (03.11.) u Klubu poslanika u Beogradu.


Tom prilikom potpisan je Protokol o saradnji između Saveta Evrope, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Opštine Bač, a u okviru ove faze koja je zajednička inicijativa Evropske komisije i Saveta Evrope, koja se realizuje na području Zapadnog Balkana i Turske. U ime opštine Bač, potpisivanju je prisustvovala zamenica predsednika opštine Bač, Marina Balaban.

Svrha Protokola o saradnji je u obezbeđivanju okvira za saradnju navedenih strana u relizaciji druge faze programa ROMAKTED, u cilju dobrog upravljanja i osnaživanja Roma i Romkinja na lokalnom nivou.

Opština Bač će u smislu ovog Protokola, između ostalog, promovisati socijalno uključivanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou na osnovu principa dobrog upravljanja formulisanog unutar okvira rada Saveta Evrope, uključiti lokalne strukture upravljanja kao podršku lokalne samouprave u ostvarivanju ciljeva na lokalnom nivou tokom čitavog trajanja programa, garantovati učešće ovlašćene osobe na radionicama koje će se održavati na nacionalnom nivou, nastojati da integriše, koliko je to moguće, lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u sveukupne razvojne strateške dokumente i planove lokalne samouprave i drugo.

Prilikom uvodnih obraćanja prisutne su pozdravili Tobijas Flesenkemper Šef misije Saveta Evrope u Beogradu, ministarka Gordana Čomić ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Emanuele Žiofre šef Delegacije Evropke unije u Srbiji, Stevan Gligorin državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i loklane samouprave, Dalibor Nakić predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Sonja Liht predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Marina Vasić programska menadžerka ROMAKTED programa.

Ukupno 14 opština i gradova je u okviru Ceremonije potpisalo Protokol o saradnji i to: Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kragujevac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar i Gradska opština Zvezdara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here