Opština Bač učestvovala na Međunarodnom projektu „I care for Europe“

414

Delegacija opštine Bač je tokom proteklog vikenda u periodu od 26.09. do 29.09.2019. učestvovala na 6. susretu članica Mreže „I CARE FOR EUROPE“, čiji je ovogodišnji domaćin bila opština Čapljina (Bosna i Hercegovina).


Četvorodnevne aktivnosti učesnika, razmena iskustava i primeri dobre prakse još jedanput su u okviru projekta „Zajedno za budućnost malih multikulturalnih zajednica u Evropi“, dokazale da dele sudbinu „malog grada“, koju karakterišu slične mogućnosti, problemi i izazovi. Tradicija i običaji koji doprinose multikulturalnom bogatstvu i posebnostima Evrope – sačuvani su na našim teritorijama koje predstavljaju kolevku zajedničke evropske kulture i istorije.

Tokom prvog dana i večere dobrodošlice svi gradovi i opštine su predstavili svoje delegacije, a u okviru prezentacije opštine Bač prisutni su imali prilike da uživaju u izvođenju izvornih pesama sa ovih prostora, ženske pevačke grupe „TRAMOŠNjANKE“ Kulturno-umetničkog društva „Mladost“ iz Bača koje su takođe bile članice delegacije.

Tokom petka, 27.09.2019. predstavnici lokalnih zajednica – članica Mreže „I CARE FOR EUROPE“, su u parku prirode „Hutovo blato“, učestvovali na seminaru: „Programi i politike EU za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini“, potom prezentaciji primera dobre prakse: CANO SAFARI NGO “Tajna prirode”, ali i proslavi Evropske godine kulturne baštine koja je obuhvatila:

• Otvaranje izložbe „Kulturna baština Naše Mreže“+ crteži/slike Kreativne radionice za mlade na temu „Naša budućnost u Evropi”
• Koncert klapskog pevanja – nastupi klapa iz BiH i Hrvatske
• Foklorna tradicija doline Neretve – nastupi sastava iz BiH i Hrvatske.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Tokom trećeg dana boravka domaćini su za sve učesnike organizovali obilazak Mostara (starog mosta i istorijskog centra), razgledanje Počitelja, Mogorjela, najstarijeg pravoslavnog manastira u BiH „Žitomislić“ i učestvovanje u manifestaciji „Uštipak fest“.

U nedelju je održan završni dan svih učesnika, na kome su organizatori i tehnički koordinator Mreže „AdriaticGreeNet“, prezentovali: projektne rezultate, Plan diseminacije projektnih aktivnosti, veb stranicu projekta i službeno zatvorili Međunarodni događaj u Čapljini realizovan u okviru programa EU „Evropa za građane“.

U desetočlanoj delegaciji opštine Bač su bili predstavnici Turističke organizacije opštine Bač, PU „Kolibri“ Bač i KUD-a „Mladost“ Bač i to: Branka Mandić, Mihajlo Horvat, Tanja Mitić, Goran Doroški, Ivana Filipović, Mina Dajić, Snežana Oljača, Monika Bajči, Maša Jošić i Tatjana Glišić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here