Otkrij zašto treba da pročitaš „Čovek po imenu Uve“ knjigu

681

Čitanje knjiga je jedna od radnji koja će uvek biti u modi! Bez obzira na koje je doba dana i noći

Kako odvojiš vreme koje želiš da iskoristiš kvalitetno, kao preporuku ti donosimo jedan od svetskih bestselera, knjigu koja se zove Čovek po imenu Uve i koju je napisao švedski pisac Fredrik Backman. 

Upoznajte Uvea. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su najgori kriminalci koje je uhvatio na svom posedu. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Radi sitne poslove samostalno, tipa premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano nakon što je bačeno – iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ili otkako je izvršen prevrat, kako Uve govori o tome. Komšije ga nazivaju „ogorčenim komšijom iz pakla“, ali zar Uve mora da bude ogorčen jer nije nasmejan?

[wonderplugin_slider id=173]

Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge… I tako, kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog dana slučajno unište slučajno Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje priča o neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom.

Ova knjiga nas ujedno uči i empatiji iz jednog potpuno novog ugla i dokazuje da još uvek nije sve crno kao što izgleda. Treba uvek da se makar malo potrudimo da razumemo i sagledamo iz drugačijeg ugla čangrizala koja imamo prisutna u našim životima ne bi li im pokazali malo saosećanja i možda, ali možda im olakšali makar malo tu muku koja ih muči.

[wonderplugin_slider id=174]

Booklist je napisao: „Bakmanova vedra priča o ogorčenom starom komšiji ujedno je i veoma promišljeno istraživanje o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih. Da postoji nagrada za najšarmantniju knjigu godine, ovaj roman švedskog blogera koji se preko noći pretvorio u senzaciju dobio bi je bez ikakve sumnje.“ 

Po istoimenoj knjizi je snimljen i film još 2016. godine u režiji cenjenog švedskog režisera Rolf Lassgårda. Mada, pre svega vam preporučujemo da uzmete i pročitate knjigu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here