Otkrivena nova planeta, pronašao je srednjoškolac

1494
EPA/NASA/JPL-Caltech

VAŠINGTON – NASA je objavila vest da je otkrila novu planetu koja orbitira oko dva sunca. Ovo je prvo takvo otkriće novog satelita agencije za lov na planete poznatog pod nazivom TESS, ali ono što je još zanimljivije, njega je pronašao srednjoškolac koji radi kao stažista, i to trećeg dana, prenosi B92.


„Pregledao sam podatke za sve što su volonteri označili kao pomračenje binarnog sistema, sistema u kojem dve zvezde kruže jedna oko druge i iz našeg pogleda pomrače svaku drugu orbitu“, objasnio je 17-godišnji Volf Kukier.

On je video signal iz sistema zvanog TOI 1338, ali je mislio da se radi o pomračenju. Onda je shvatio da je vreme pogrešno i da je zapravo pronašao planetu.

Nova planeta je dobila ime ‘TOI 1338 b’ zbog sistema u kom se nalazi, a udaljena je oko 1300 svetlosnih godina od Zemlje.

Planeta je 6,9 puta veća od Zemlje – nalazi se negde izmedu Neptuna i Saturna. Takođe je malo verovatno da bi na njoj mogli da se nađu neki oblici života.

Dve zvezde kruže jedna oko druge 15 dana. Jedna je oko 10 odsto masivnija od našeg Sunca, dok je druga hladnija, zatamnjenija i velika kao jedna trecina Sunca.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Nakon što je identifikovao TOI 1338 b po zatamnjenju koje je prouzrokovao svojim matičnim zvezdama, istraživački tim, uključujući i Kukiera, koristio je softverski paket pod nazivom „Elenor“, nazvan po Elenor Arovej, centralnom liku u romanu Karla Sagana „Kontakt“.

Želeli su da potvrde kako su merenja ispravna, i da rezultat nije pogrešan zbog greške nekog instrumenta.

„Kroz sve svoje slike, TESS prati milione zvezda“, rekla je koautorka studije Adina Fajnstajn, student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Čikagu.

„Zato je naš tim stvorio Elenor. To je dostupan način za preuzimanje, analizu i vizualizaciju podataka. Konstruisali smo ga imajući na umu planete, ali ostali članovi zajednice ga koriste za proučavanje zvezda, asteroida, pa čak i galaksija“, rekla je ona, piše „Metro“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here