Pero Petković: O životu u Kini i šta on sve donosi

4774

Pero Petković iz Bačke Palanke je jedan od retkih naših sugrađana koji je želeo da se upusti u avanturu i da proba nešto što je van zone njegovog komfora, stoga je svoj život prebacio totalno na Šenžen u Kini. Tamo se odlično snašao, a kako tamo provodi vreme, kako uživa i šta ga fascinira možete otkriti u našem intervjuu sa Perom.


Zašto si se baš odlučio za Kinu i Šenžen?

Predavao sam online za kinesku firmu dve godine, a moja drugarica je otišla nekoliko meseci pre mene u Kinu, pitao sam nju za savet i odlučio da i ja se preselim u Kinu.

S obzirom da si vezan za svoju porodicu, koliko ti je bilo teško da odeš na drugi kraj sveta i zašto?

Mlad sam, gledam na ovo kao na avanturu, nisam ostavio devojku, ženu ili decu kod kuće, a mislim da je donekle priroda roditelja da puste dete da ide.

 

Kome je najteže pala tvoja odluka?

Mami je definitivno najteže pala moja odluka.

Koliko su ljudi tamo različiti od naših i po čemu?

Mislim da mnogo više poštuju najstarije, to me je zaista pozitivno iznenadilo. Generalno su izuzetno vredni i radni i uticaj zapadnih medija i propagande apsolutno ne postoji. Svesni su još uvek da Kina nije prva svetska sila, ali imam osećaj da im je svima u podsvesti da se na tome konstantno radi.

Koliko je teško uklopiti se  s obzirom da ti kineski nije maternji jezik?

Oni baš slabo pričaju engleski jezik tako da poteškoća ima na svakom koraku, ali snalazimo se uz pomoć aplikacija za prevođenje i naravno prijatelja kineza koji pričaju engleski.

Tu nisi sam imaš i prijatelje iz Palanke koji su takođe tu, da li uspevate da se vidjate kad ste slobodni?

Vidimo se jednom u nedelju-dve, zavisi kako nam se rasporedi poklope. Imam puno prijatelja kineza i ostalih stranaca ovde.

View this post on Instagram

$$$ cake

A post shared by Pero Petković (@perica45) on

Šta planiraš da posetiš u Kini skoro?

Planiram da posetim Fošan, naša košarkaška reprezentacija igra utakmice grupne faze tamo. Takođe ide mi se i u Čengdu u Sičuan provinciji, jer mi je želja da vidim pande. Ako nekada bude prilike, zanima me kako izgledaju Šangaj i Peking, pogotovo Zabranjeni grad.

Šta te najviše fascinira u Kini?

Fascinira me infrastruktura, prvenstveno javni prevoz, putevi, pruge, takođe lokalna vlast u Šenženu jer mnogo pažnje posvećuju očuvanju čistog životnog prostora, u gradu postoji toliko zelenila i parkova, a vazduh je zagađen otprilike koliko i u Beogradu. Šenžen ima skoro deset puta više stanovnika, i iako je toliko urbanizovano uspeli su da naprave lepo okruženje za sve.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here