Pero Petković: O životu u Kini i šta on sve donosi

4878

Pero Petković iz Bačke Palanke je jedan od retkih naših sugrađana koji je želeo da se upusti u avanturu i da proba nešto što je van zone njegovog komfora, stoga je svoj život prebacio totalno na Šenžen u Kini. Tamo se odlično snašao, a kako tamo provodi vreme, kako uživa i šta ga fascinira možete otkriti u našem intervjuu sa Perom.


Zašto si se baš odlučio za Kinu i Šenžen?

Predavao sam online za kinesku firmu dve godine, a moja drugarica je otišla nekoliko meseci pre mene u Kinu, pitao sam nju za savet i odlučio da i ja se preselim u Kinu.

S obzirom da si vezan za svoju porodicu, koliko ti je bilo teško da odeš na drugi kraj sveta i zašto?

Mlad sam, gledam na ovo kao na avanturu, nisam ostavio devojku, ženu ili decu kod kuće, a mislim da je donekle priroda roditelja da puste dete da ide.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Kome je najteže pala tvoja odluka?

Mami je definitivno najteže pala moja odluka.

Koliko su ljudi tamo različiti od naših i po čemu?

Mislim da mnogo više poštuju najstarije, to me je zaista pozitivno iznenadilo. Generalno su izuzetno vredni i radni i uticaj zapadnih medija i propagande apsolutno ne postoji. Svesni su još uvek da Kina nije prva svetska sila, ali imam osećaj da im je svima u podsvesti da se na tome konstantno radi.

Koliko je teško uklopiti se  s obzirom da ti kineski nije maternji jezik?

Oni baš slabo pričaju engleski jezik tako da poteškoća ima na svakom koraku, ali snalazimo se uz pomoć aplikacija za prevođenje i naravno prijatelja kineza koji pričaju engleski.

Tu nisi sam imaš i prijatelje iz Palanke koji su takođe tu, da li uspevate da se vidjate kad ste slobodni?

Vidimo se jednom u nedelju-dve, zavisi kako nam se rasporedi poklope. Imam puno prijatelja kineza i ostalih stranaca ovde.

View this post on Instagram

$$$ cake

A post shared by Pero Petković (@perica45) on

Šta planiraš da posetiš u Kini skoro?

Planiram da posetim Fošan, naša košarkaška reprezentacija igra utakmice grupne faze tamo. Takođe ide mi se i u Čengdu u Sičuan provinciji, jer mi je želja da vidim pande. Ako nekada bude prilike, zanima me kako izgledaju Šangaj i Peking, pogotovo Zabranjeni grad.

Šta te najviše fascinira u Kini?

Fascinira me infrastruktura, prvenstveno javni prevoz, putevi, pruge, takođe lokalna vlast u Šenženu jer mnogo pažnje posvećuju očuvanju čistog životnog prostora, u gradu postoji toliko zelenila i parkova, a vazduh je zagađen otprilike koliko i u Beogradu. Šenžen ima skoro deset puta više stanovnika, i iako je toliko urbanizovano uspeli su da naprave lepo okruženje za sve.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here