Pokrenuta akcija za pomoć deci iz Srbije kojoj preti deportacija sa Malte

528
Foto: Ilustracija, Pixabay

Javne ličnosti istupile su da finansijski pomognu porodicama iz Srbije i drugih zemalja van EU da bi njihova deca mogla da ostanu legalno na Malti s roditeljima.


Među humanitarcima su i malteški nadbiskup Čarls Skikluna, tenor Džozef Kaleha, Fondacija Mimiki. Do sada je prikupljeno 20.000 evra u raznim akcijama, prenosi Tajms of Malta.

Malteška Agencija zadužena za državljanstvo i boravak poslala je odbijenice deci iz porodica koje potiču iz trećih zemalja, a čiji roditelji zarađuju manje od zakonskog minimuma, odnosno najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete.

Dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članice EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

Čarls Skikluna je na Tviteru apelovao na katoličku zajednicu da razmotre „usvajanje“ te dece tako što bi novčanim sredstvima garantovali njihovo izdržavanje. Naveo je i da građani mogu da daju novac Karitasu Malte, koji se uključio u akciju, sa naznakom „22 migrantska deteta“.

[wonderplugin_slider id=67]

I poznati malteški tenor Džozef Kaljeho pozvao je na rešavanje tog birokratskog problema. Tako su na koncertu u nedelju ljubitelji opere prikupili 4.000 evra, a novac će biti prosleđen Karitasu Malte.

Poslanica Roberta Mecola je nazvala maltešku vladu „besramnom“, jer želi da izbaci 22 deteta uoči Božića.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka o uskraćivanju dozvole boravka deci iz Srbije, do obavljanja konzularnih konsultacija 27. januara naredne godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here