Porodice iz Bača, oštećene u požaru prošle godine, strahuju da će se smrzavati ove zime

Vojvođanski premijer Igor Mirović, koji je nedavno boravio u Baču, rekao je da će nova zgrada pre zime biti stavljena pod krov, što će omogućiti unutrašnje radove

455
Izvor: Večernje novosti, foto: D. S.

Za porodice iz Bača, kojima je požar u oktobru prošle godine progutao domove u zgradi kolektivnog stanovanja u naselju Ekonomija 1, pravi se novi stambeni objekat, čije se useljenje očekuje na proleće, pišu Večernje novosti.


Još jednu zimu 16 domaćinstava sa 27 članova, od čega 11 dece, provešće u iznajmljenim kućama, strahujući da neće imati dovoljno ogreva, jer četiri porodice žive od socijalne pomoći, a ostale od skromnih primanja svojih članova, koji rade na određeno.

– Više puta je bio pomeren rok za izgradnju novih stanova, u kojima je predviđeno grejanje toplotnom pumpom. Radovi su konačno počeli u maju, a računalo se da će biti gotovi u septembru. To je razlog što nismo na vreme obezbedili ogrev. Predstavnici Opštine obećali su da će nam dodeliti izvesne količine briketa – kaže za „Večernje novosti“ Andrija Surop, predstavnik stanara oštećenih požarom.

On ističe da je ljudima sada teško da nabave ogrev, koji je ove jeseni znatno poskupeo, a oni su prestankom sezonskih poljoprivrednih radova ostali bez primanja.

Greje ih najviše pogled na novu zgradu koja se za njih podiže na lokaciji pored pravoslavne crkve, gde već postoje dva objekta socijalnog stanovanja. Zgrada će imati prizemlje i tri sprata, a svi stanovi će biti besplatno opremljeni nameštajem i belom tehnikom. Bilo je planirano da se izgradi 16 stanova, jer je toliko porodica kojima su izgoreli domovi. Kasnije je odlučeno da se naprave ukupno 32 stana, sa dodatnih 16 za ostale kategorije socijalno ugroženih. Predsednik opštine Bač, Steva Panić predočio je da je vrednost investicije, koju su podržali brojni donatori, 130 miliona dinara.

Vojvođanski premijer Igor Mirović, koji je nedavno boravio u Baču, rekao je da će nova zgrada pre zime biti stavljena pod krov, što će omogućiti unutrašnje radove.

– Pokrajinska vlada je za ovu investiciju izdvojila 50 miliona dinara, a obezbediće i preostale potrebne finansije kako bi zgrada bila završena do maja ili juna – rekao je Mirović.

Za kiriju 1,9 miliona

Ljudi koji su posle požara ostali na ledini, smešteni su u sedam kuća u Baču, u kojima pod jednim krovom stanuju dve-tri porodice. Za troškove njihovog stanovanja do useljenja u novu zgradu Vlada APV je obezbedila 1,9 miliona dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here