Potvrda dobrog rada udruženja „Aktivna žena“ iz Bača

561
Udruženja "Aktivna žena" Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Kompanija Telekom Srbija nastavila je projekat „UdruŽene“ sa ciljem podrške ženskom preduzetništvu, kao i afirmaciji i osnaživanju žena za njihovo aktivno učešće u razvijanju lokalnih zajednica.


Projekat se realizuje u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Vlade AP Vojvodine, a na prvom mestu posvećen je udruženjima žena u manjim sredinama, odnosno promociji kulturne baštine i ženskog stvaralaštva.

Nakon udruženja iz Višnjićeva i Morovića (Šid), kao i Čerevića (Beočin), predstavljena je saradnja sa udruženjima žena „Bačko Vranje“ iz Karavukova (Odžaci), „Aktivna žena“ iz Bača i „Tovariševo“ iz istoimenog sela nadomak Bačke Palanke.

Udruženje žena „Tovariševo“ Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Kad selo nema biblioteku, žene je naprave!

Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković istakla je da su društveno odgovorne aktivnosti kompanije Telekom Srbija pre svega usmerene na stvaranje poslovnog okruženja u službi digitalnih inovacija, na jačanje obrazovanja i pružanje podrške preduzetništvu.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

„Kao kompanija koja se zalaže za rodno ravnopravan tretman žena u svim aspektima poslovnog i životnog okruženja, Telekom Srbija je prepoznat i po dodatnoj podršci ženama u cilju promovisanja ženskog preduzetništva, i to pre svega tehnološkog preduzetništva, jer ono predstavlja budućnost naše delatnosti. Međutim, da bismo do toga došli, nikako ne smemo da zaboravimo i zapostavimo ni svoju tradiciju i korene i žene koje se bave tradicionalnim zanimanjima, jer i one svojim istrajnim radom grade našu budućnost“, izjavila je Marija Bošković.

Budući da je najveći broj udruženja žena organizovan upravo na teritoriji Vojvodine, tokom prve faze projekta, ove godine će biti predstavljena saradnja sa dvadeset udruženja žena iz tog dela Srbije kojima će podrška Telekoma Srbija pomoći u misiji očuvanja, negovanja i promovisanja tradicije, starih zanata i humanitarnog rada.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Ručni radovi poput tkanja, vezenja, pletenja, oslikavanja platna, heklanja, izrada nakita i nošnji, kao i očuvanje domaće tradicionalne kuhinje samo su neke od delatnosti u okviru kojih žene, učesnice projekta UdruŽene, čuvaju lokalne običaje i baštine tradiciju srpskog i ostalih naroda koji žive u našoj zemlji.

Pojedina udruženja na taj način stvaraju prepoznatljiv brend, pa su upravo kroz udruživanje napravila i svoje prve korake u preduzetništvu.

„Savet za rodnu ravnopravnost jasnog je opredeljenja o potrebi poboljšanja položaja žena, kao i unapređivanja lokalnih zajednica uopšte, te je saradnja sa kompanijom Telekom Srbija ključna u cilju postizanja preduslova za kreiranje i sprovođenje aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje položaja žena, posebno žena na selu. Ovakav primer društveno odgovornog poslovanja Telekom Srbija pokazuje da svi zajedno moramo voditi računa i o odnosu prema društvenoj zajednici, njenim potrebama, bezbednosti, kvalitetu života i socijalnom stanju“, istakla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodina Mia Strajin.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Donacije Telekoma Srbija članice udruženja doživljavaju kao potvrdu za svoja dosadašnja zalaganja, ali i kao vetar u leđa za dalje aktivnosti kroz stvaralaštvo i druženje.

„Podrška Telekoma Srbija nam je veoma značajna jer nam omogućava da nastavimo naš rad i misiju  unapređenja položaja žena u manjim sredinama“, izjavila je predsednica udruženja „Aktivna žena“ iz Bača Ana Boškić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here